ΑΘΗΝΑ
19:24
|
26.04.2024
Ο δημοσιογράφος Μπομπ Γούντγουορντ του σκανδάλου Γουότεργκεϊτ επιστρέφει με βιβλίο για τον Τραμπ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Από τον Ρίτσαρντ Νίξον στον Ντόναλντ Τραμπ. Ο δημοσιογράφος Μπομπ Γούντγουορντ που μαζί με άλλους συναδέλφους του αποκάλυψαν τη δεκαετία του ’70 το σκάνδαλο “Γουότεργκεϊτ” που συνέβαλε στην παραίτηση του τότε προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρίτσαρντ Νίξον, επιστρέφει με ένα βιβλίο που βάζει σε νέους μπελάδες τον Ντόναλντ Τραμπ ενόψει της προσπάθειάς του για επανεκλογή στον Λευκό Οίκο.

Από την κατάχρηση εξουσίας το ’70,  η αποκάλυψη του Γούντγουορντ  για τον 21ο αιώνα αφορά μια υγειονομική κρίση που κλήθηκε να διαχειριστεί ένας Πρόεδρος. Κι ενώ ο Πρόεδρος φέρεται να γνώριζε την απειλή για τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων, εσκεμμένα φέρεται να απέκρυπτε και να υποτιμούσε την αλήθεια. Αυτό πραγματεύεται ο Μπομπ Γούντγουορντ στο νέο του βιβλίο με τίτλο “Οργή” (Rage), το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 15 Σεπτεμβρίου.

Ένα βιβλίο που βασίζεται σε 18 συνεντεύξεις του δημοσιογράφου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ από τον Δεκέμβριο του 2019 έως τον Ιούλιο του 2020. Σύμφωνα με τον Μπομπ Γούντγουορντ ο Αμερικανός πρόεδρος και γνώριζε και είπε ότι ο ιός είναι θανατηφόρος πολύ πριν καταλήξει ο πρώτος Αμερικανός πολίτης από τη νόσο του Covid-19.  
Ωστόσο, εν γνώσει του ήθελε να αποκρύψει και να υποτιμήσει την απειλή.

Και το έκανε υποστηρίζοντας ότι ήθελε να αποφύγει τον πανικό. “Πάντοτε ήθελα να υποβιβάζω την επικινδυνότητα του κορονοϊού. Ακόμη μου αρέσει να το κάνω, γιατί δεν θέλω να προκαλέσω τον πανικό”, φέρεται να έχει πει ο Τραμπ στον δημοσιογράφο.

Το αμερικανικό δίκτυο CNN είναι αυτό που πρώτο απέσπασε και παρουσίασε ηχητικά αποσπάσματα του βιβλίου συμβάλλοντας έμμεσα και στην προώθησή του. Μέσα από το “Rage” ο Γούντγουορντ ξεδιπλώνει το χρονικό της ενημέρωσης του Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με την επικινδυνότητα του κορονοϊού. Παραθέτει τις παραινέσεις και προειδοποιήσεις συμβούλων του Προέδρου για τον ιό από τον Φεβρουάριο. Από τότε ο Τραμπ φέρεται να γνώριζε ότι ο ιός μπορεί να έχει παρόμοιες ή και μεγαλύτερες συνέπειες από εκείνες της φονικής ισπανικής γρίπης του 1918. Ο Τραμπ φέρεται να ήξερε τι θα επακολουθήσει σε μια περίοδο που δεν καταγράφονταν παρά μόνο μερικές δεκάδες κρούσματα κορονοϊού στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ έχει φροντίσει να δημιουργήσει εδώ και καιρό ένα αρνητικό κλίμα γύρω από το βιβλίο αποκαλώντας το “fake”. Τον Αύγουστο σε ανάρτησή του στο Twitter είχε γράψει: “Το βιβλίο του Μπομπ Γούντγουορντ θα είναι, όπως πάντα, fake. Όπως ό,τι άλλο έχει δημοσιευτεί μέχρι σήμερα”. Αποκάλεσε τον βραβευμένο με Πούλιτζερ δημοσιογράφο ως έναν  “παθολογικό ψεύτη” που ποτέ δεν έχει κάτι θετικό να πει. Η απάντηση του Λευκού Οίκου διά στόματος της Κέιλι ΜακΕνάνι είναι ότι ο πρόεδρος ουδέποτε υποτίμησε τον ιό. Ήταν πάντα μια φωνή ηρεμίας και σοβαρότητας.

 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα