ΑΘΗΝΑ
21:13
|
24.04.2024
Τουρκία και ΝΑΤΟ πιέζουν για διάλογο εφ' όλης της ύλης στα ελληνοτουρκικά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε για ακόμη μία φορά τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις συνεχιζόμενες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και κυρίως για το ενδεχόμενο να επεκταθούν οι τουρκικές έρευνες πολύ κοντά στο Καστελόριζο.

Οι δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ γίνονται ενώ έρχεται καυτό διήμερο με την Τουρκία να προσπαθεί μέσω του ΝΑΤΟ να σύρει την Ελλάδα σε ένα διάλογο εφ’ όλης της ύλης των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Γνωρίζουμε αυτές τις μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες. Όπως έχουμε δηλώσει προηγουμένως και γενικώς, οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις της Τουρκίας για την έρευνα φυσικών πόρων σε περιοχές, όπου η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο», απάντησε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε σχετική ερώτηση.

Παράλληλα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επιμένει στον διάλογο και στη συζήτηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα συγκεκριμένα θέματα. “Καμία πλευρά δεν πρέπει να επιδιώκει τη δημιουργία τετελεσμένων μέσω της επίδειξης ισχύος” τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ, επαναλαμβάνοντας την αμερικανική θέση
για αξιοποίηση των πόρων της Ανατολικής Μεσογείου με τρόπο που θα προάγει τη συνεργασία και θα παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή.

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 30 χωρών μελών του ΝΑΤΟ, στη σημερινή καθιερωμένη εβδομαδιαία συνεδρίαση του NATO Council (NAC) αναμένεται να συζητήσουν για την ένταση που έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στη σύνοδο των 30 πρέσβεων του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC) θα προεδρεύσει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Ωστόσο δεδομένου ότι οι αποφάσεις εκεί λαμβάνονται με ομοφωνία, η Ελλάδα πρακτικά δεν έχει να κερδίσει κάτι από τη συζήτηση, εκτός του να εκφράσει για μια ακόμα φορά τη διαφωνία της με την τουρκική στάση.

Όπως και να έχει, η σημερινή συζήτηση θα αναδείξει τις τοποθετήσεις και την ισορροπία των δυνάμεων που θα διαμορφωθεί από τα 28 μέλη του ΝΑΤΟ για τις εξελίξεις στο πολιτικό και διπλωματικό πεδίο.

Η ελληνική αντιπροσωπεία διά του μονίμου αντιπροσώπου πρέσβη Σπύρου Λαμπρίδη πρόκειται να ζητήσει να αποσυρθεί το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις καθώς και όλα τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας από την περιοχή που βρίσκονται εδώ και ένα μήνα καθώς και από την Κυπριακή ΑΟΖ.

Το μεσημέρι της Τρίτης, τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν πληροφορίες  για συνάντηση σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών  που αναμένεται να πραγματοποιήσουν οι στρατιωτικές αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου με προεδρεύοντα τον αναπληρωτή πρόεδρο της στρατιωτικής επιτροπής αμερικανό αντιπτέραρχο Scott A. Kindsvater.

Αρχικά είχε αναφερθεί από τουρκικής πλευράς ότι θα γινόταν στις 9 Σεπτεμβρίου, ωστόσο οι σχετικές πληροφορίες διαψεύστηκαν από την Αθήνα.

Σύμφωνα με πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, τις οποίες επικαλείται το Anadolu και επιβεβαιώνει το Reuters η συνεδρίαση των τουρκικών και ελληνικών στρατιωτικών αντιπροσωπειών, η οποία πιθανώς να πραγματοποιούνταν σήμερα στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ, αναβλήθηκε για τις 10 Σεπτεμβρίου με απόφαση της διοίκησης της στρατιωτικής επιτροπής της ευρωατλαντικής συμμαχίας.

«Οι συνομιλίες μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων αξιωματούχων στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ σχετικά με το πώς να αποφευχθεί η στρατιωτική κλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο έχουν αναβληθεί για δύο ημέρες έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Οι πηγές ανέφεραν ότι η καθυστέρηση ζητήθηκε από τη στρατιωτική επιτροπή της συμμαχίας» αναφέρει το δημοσίευμα.

Το κρίσιμο ζήτημα σε αυτή τη συνάντηση, την οποία διοργανώνει το ΝΑΤΟ για να μπει το πλαίσιο του διαλόγου σε επίπεδο στρατιωτικών αντιπροσώπων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, είναι εάν θα αποδεχθεί ή όχι η Ελλάδα να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση με το Oruc Reis να κάνει έρευνες μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα