ΑΘΗΝΑ
06:49
|
27.04.2024
"Άστραψε και βρόντηξε" ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ Ριγιάντ αλ Μάλκι στην έκτακτη υπουργική σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Άστραψε και βρόντηξε” σήμερα ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριγιάντ αλ Μάλκι στην έκτακτη υπουργική σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου , που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης με αφορμή την απόφαση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) να υπογράψουν στις 15 Σεπτέμβρη συμφωνία ομαλοποίησης των σχέσεων με το Ισραήλ.

Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος κάλεσε τα μέλη του Αραβικού Συνδέσμου να απορρίψουν την συμφωνία ΗΑΕ-Ισραήλ τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η σιπωπή θα θεωρηθεί συναίνεση, ή επιδοκιμασία.

Πρόσθεσε πως η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει ορίσει κανέναν να μιλά εξ ονόματός της, απορρίπτοντας το επιχείρημα των ΗΑΕ ότι εμπόδισαν ή καθυστέρησαν την προσάρτηση τμήματος της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης προχωρώντας σε ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ.

Κάλεσε επίσης τα μέλη του Αραβικού Συνδέσμου να επιβεβαιώσουν εάν συνεχίζουν να υποστηρίζουν την «Αραβική Διπλωματική Πρωτοβουλία» που είχε παρουσιάσει το 2002 η Σαουδική Αραβία προτείνοντας επίλυση του παλαιστινιακού με αντάλλαγμα την ομαλοποίηση των σχέσεων αραβικών, μουσουλμανικών χωρών με το Ισραήλ.

Η απάντηση του Γ.Γ. του Αραβικού Συνδέσμου

Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμεντ Αμπούλ Γκάιτ παίρνοντας το λόγο προσπάθησε να αποκλιμακώσει την ένταση. Ανακοίνωσε ότι για τον Αραβικό Σύνδεσμο παραμένει στο τραπέζι ως βασική πρόταση το Αραβικό Ειρηνευτικό Σχέδιο του 2002 στο οποίο «έχουν συμφωνήσει όλοι οι Άραβες πως μπορεί να επιτύχει συνολική και δίκαιη ειρήνη μεταξύ Αράβων και Ισραήλ».

Τόνισε πως το παλαιστινιακό προκαλεί την ομόθυμη στάση των μελών του Αραβικού Συνδέσμου προσθέτοντας πως ο στόχος για όλες τις αραβικές χώρες «παραμένει, μηδεμιάς εξαιρουμένης, ο τερματισμός της κατοχής και η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Εξήγησε πως για τους αραβικούς λαούς η ειρήνη που αντιλαμβάνονται και αποδέχονται δεν θα είναι ποτέ πλήρης δίχως την κατάκτηση των νόμιμων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού!

Θύμισε τέλος πως τον περασμένο Απρίλη το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου είχε απορρίψει το ισραηλινό σχέδιο προσάρτησης της Κοιλάδας του Ιορδάνη και άλλων περιοχών της Δυτικής Όχθης εκτιμώντας πως πρόκειται για έγκλημα πολέμου.

Κατέληξε τονίζοντας πως την τύχη της απόρριψης «θα έχουν οποιαδήποτε άλλα σχέδια ή διακανονισμοί παρουσιαστούν διεθνώς επιδιώκοντας την υπονόμευση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων ή προδικάσουν το καθεστώς της Ιερουσαλήμ».

Οι εξηγήσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΑΕ

Οι παραπάνω αντιδράσεις υποχρέωσαν σε εξηγήσεις τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ανουάρ Γκαργκάς.

Λίγες μέρες πριν την προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου υπογραφή της συμφωνίας ΗΑΕ- Ισραήλ στον Λευκό Οίκο, ο Εμιρατινός αξιωματούχός τόνισε πως η απόφαση της χώρας του να ομαλοποιήσει τις σχέσεις με το Ισραήλ ήταν «απόφαση κυρίαρχου κράτους που δεν κατευθύνεται εναντίον καμίας πλευράς».

Σε μία προσπάθεια να αποκρούσει τις οργισμένες αντιδράσεις των Παλαιστινίων για την επιλογή της χώρας του εξήγησε, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου, πως το κίνητρο ήταν η εγκαθίδρυση ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

«Η κυρίαρχη και στρατηγική απόφαση των ΗΑΕ να ανακοινώσει συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας του Ισραήλ να σταματήσει την προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών, που συνιστά σημαντικό επίτευγμα και βήμα που προωθεί την ειρήνη και εκπληρώνει μία απαίτηση στην οποία συμφώνησαν όλα τα μέλη του Αραβικού Συνδέσμου και η διεθνής κοινότητας» είπε ο Γκαργκάς.

Κατέληξε δε υποστηρίζοντας πως η συμφωνία με το Ισραήλ «δεν θα γίνει σε βάρος του παλαιστινιακού αγώνα και των απαλλοτρίωτων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού».

Λήξη συνόδου δίχως καταδίκη της συμφωνίας ΗΑΕ-Ισραήλ

Τελικά, μετά από πολύωρη, θυελλώδη συνεδρίαση ο Αραβικός Σύνδεσμος ανανέωσε την υποστήριξη τού στο σχέδιο της «Αραβικής Διπλωματικής Πρωτοβουλίας» του 2002 αλλά δεν καταδίκασε την απόφαση των ΗΑΕ να προχωρήσουν σε συμφωνία ομαλοποίησης των σχέσεων με το Ισραήλ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα