ΑΘΗΝΑ
23:53
|
01.02.2023
Βαριά σκιά στη σύνοδο κορυφής επτά μεσογειακών χωρών αναμένεται να ρίξει η διπλή καταστροφική πυρκαγιά στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο τέταρτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, στην Κορσική, μεταφέρεται από νωρίς το πρωί της Πέμπτης το επίκεντρο των εξελίξεων για όλα τα ζέοντα ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου.

Βαριά σκιά στη σύνοδο κορυφής επτά μεσογειακών χωρών (γνωστή και ως MED7) αναμένεται να ρίξει η διπλή καταστροφική πυρκαγιά στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια. Το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα δύσκολα μπορεί να λείψει από το τραπέζι της συνόδου καθώς «μοιραία» συνιστά ένα από τα αποτελέσματα της εξωτερικής αποσταθεροποιητικής πολιτικής σημαντικών διεθνών και περιφερειακών δυνάμεων. Μόνον τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις να υπολογίσει κανείς σε Λιβύη, Συρία και Ιράκ αρκεί…

Οικοδεσπότης της συνόδου είναι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Θα υποδεχθεί τους ομολόγους του από Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Μάλτα, Ισπανία, Πορτογαλία.

Στο τραπέζι της συνόδου θα τεθούν οι επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι τουρκικές απειλές για εποικισμό της κατεχόμενης Αμμοχώστου, ο καθορισμός και ο συντονισμός κοινών θέσεων για την πορεία της ΕΕ, το μέλλον της Ευρώπης και τις μεγαλύτερες προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει πανδημίας, μεταναστευτικών ροών και Brexit.

Σημαντικό μέρος των διαβουλεύσεων θα αναλωθεί σε εξελίξεις που αφορούν όσα διαδραματίζονται εδώ και καιρό στις εμπόλεμες ζώνες Λιβύης και Συρίας, στη ρημαγμένη από την καταστροφική έκρηξη της 4ης Αυγούστου Βηρυτό σε συνδυασμό με τη χρεοκοπία της οικονομίας του Λιβάνου, αλλά και οι αναταράξεις που προκαλεί στο παλαιστινιακό ζήτημα και την ευρύτερη περιοχή η επικείμενη υπογραφή συμφωνίας Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Ισραήλ στις 15 Σεπτεμβρίου στον Λευκό Οίκο.

Στα βασικά θέματα της ατζέντας της συνόδου συμπεριλαμβάνεται η προώθηση μίας «πρωτοβουλίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα» σε όλη τη Μεσόγειο ώστε να αντανακλά και να εξυπηρετεί (εάν καταστεί εφικτό) τα συμφέροντα των επτά χωρών της συνόδου.

Ο στόχος είναι φιλόδοξος και όχι απαραίτητα εύκολος. Παρόλα αυτά οι επτά ηγέτες αναμένεται να καταλήξουν σε μία «Κοινή Διακήρυξη» θέσεων, που κατά ορισμένους θα θυμίζει ευχολόγιο και κατά άλλους, «συνταγολόγιο» προώθησης κοινών συμφερόντων…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αφιέρωμα στον Παύλο Σιδηρόπουλο

Διήμερο φεστιβάλ αφιερωμένο στον «πρίγκιπα» της ελληνικής ροκ μουσικής, Παύλο Σιδηρόπουλο, θα πραγματοποιηθεί στον Χώρο 2510 στα Εξάρχεια στις 4/2-5/2/2023.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα