ΑΘΗΝΑ
11:00
|
25.04.2024

Με ανάταση χειρός 256 βουλευτές στην Κάτω Βουλή της Αλγερίας, σε σύνολο 462 παρόντων, ενέκριναν σήμερα το σχέδιο του νέου συντάγματος που θα τεθεί την […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με ανάταση χειρός 256 βουλευτές στην Κάτω Βουλή της Αλγερίας, σε σύνολο 462 παρόντων, ενέκριναν σήμερα το σχέδιο του νέου συντάγματος που θα τεθεί την 1η Νοέμβρη σε δημοψήφισμα.

Το σχέδιο του νέου συντάγματος προβλέπει ενίσχυση των εξουσιών του πρωθυπουργού και του κοινοβουλίου και αποδυνάμωση του έως σήμερα πανίσχυρου ρόλου του

προέδρου. Θα περιορίσει επίσης σε δύο τις προεδρικές θητείες.

Ο Αλγερινός πρόεδρος Αμπντελματζίντ Τεμπούν που εξελέγη ον περασμένο Οκτώβριο επιδοκίμασε την έγκριση του σχεδίου συντάγματος από τη βουλή προβλέποντας πως θα οδηγήσει σε σημαντικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις, ενίσχυση της δημοκρατίας, περιορισμό των φαινομένων διαφθοράς και βελτίωση της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα.

Τον Φεβρουάριου του 2019 είχαν ξεσπάσει πολύμηνες, μαζικές διαδηλώσεις από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στο Αλγέρι και άλλες πόλεις της χώρας με αφορμή την προσπάθεια του πρώην προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα να παραμείνει στην εξουσία παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας για πέμπτη θητεία!

Μετά την ανατροπή του προέδρου Μπουτεφλίκα, τον Απρίλιο του 2019, ακολούθησε σύλληψη, δίκη και καταδίκη για διαφθορά πρώην ισχυρών αξιωματούχων μεταξύ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργοί, αρκετοί υπουργοί και επιφανείς επιχειρηματίες. Τον Δεκέμβριο έγιναν προεδρικές εκλογές που ανέδειξαν πρόεδρο από τον πρώτο γύρο με 58% τον πρώην πρωθυπουργό και υπουργό Αμπντελματζίντ Τεμπούν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα