ΑΘΗΝΑ
22:50
|
17.05.2024

Διορία μέχρι το τέλος του μήνα δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να συμμορφωθεί και να εγκαταλείψει την προσπάθεια αναθεώρησης των όρων που […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διορία μέχρι το τέλος του μήνα δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να συμμορφωθεί και να εγκαταλείψει την προσπάθεια αναθεώρησης των όρων που είχαν συμφωνηθεί με τον Μπόρις Τζόνσον για το Brexit. Η βρετανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα νομοσχέδιο που αναθεωρεί ορισμένους από τους όρους της συμφωνίας που υπεγράφη τον Ιανουάριο.

Από την πλευρά της, η ΕΕ δήλωσε ότι οι Βρετανοί “θέτουν σε κίνδυνο τις εμπορικές διαπραγματεύσεις” και η στάση τους αποτελεί “σημαντική παραβίαση της εμπιστοσύνης”. Οι Βρυξέλλες προειδοποιούν ότι δεν θα διστάσουν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη σε βάρος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ωστόσο, ο Βρετανός υπουργός Μάικλ Γκόουβ  δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News: “Ήμουν απόλυτα σαφής σχετικά με το γεγονός ότι δεν θα αποσύρουμε αυτό το νόμο και όποιος το κατάλαβε. Βέβαια, εξέφρασε τη λύπη του γι’ αυτό”. Ο Γκόουβ μετά την έκτακτη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς στο Λονδίνο, σχολίασε πάντως ότι είναι καθοριστικής σημασίας η επίτευξη μιας συμφωνίας. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ αξιωματούχων της βρετανικής κυβέρνησης και της ΕΕ συνεχίζονται στο Λονδίνο.

Νωρίτερα σήμερα το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με νομική γνωμοδότηση που δημοσιεύτηκε σήμερα, “το κοινοβούλιο είναι κυρίαρχο στο εσωτερικό δίκαιο και μπορεί να εγκρίνει νομοθεσία που αντιβαίνει σε υποχρεώσεις της Βρετανίας που απορρέουν από διεθνή συνθήκη”.

“Το κοινοβούλιο είναι κυρίαρχο στο εσωτερικό δίκαιο και μπορεί να εγκρίνει νομοθεσία που αντιβαίνει σε υποχρεώσεις της Βρετανίας που απορρέουν από Συνθήκη. Το Κοινοβούλιο δεν ενεργεί αντισυνταγματικά υιοθετώντας μια τέτοια νομοθεσία”, αναφέρει το έγγραφο.

Χωρίς συμφωνία, περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο στις αρχές του 2021, ένα ακόμη οικονομικό πλήγμα καθώς και οι δύο πλευρές προσπαθούν να περιορίσουν τις ζημίες από την πανδημία του κορονοϊού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα