Οι πληθυσμοί των άγριων ζώων έχουν ελαττωθεί κατά τα 2/3 μέσα σε λιγότερα από 50 χρόνια. Στη θλιβερή αυτή διαπίστωση καταλήγουν οι επιστήμονες του Παγκόσμιου Ταμείου για την Προστασία της Άγριας Ζωής (WWF) στην τελεταία έκθεσή τους για το περιβάλλον, που μόλις δημοσιεύθηκε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης οι πληθυσμοί των άγριων ζώων του πλανήτη “ελαττώνονται με καταστροφικούς ρυθμούς”, χωρίς αυτή τη στιγμή να υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι οι ρυθμοί αυτοί θα επιβραδυνθούν.
Το WWF προειδοποιεί ότι οι άνθρωποι σήμερα καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον σε πρωτόγνωρη κλίμακα, ενώ η άγρια ζωή βρίσκεται “σε ελεύθερη πτώση”, λόγω της αποψίλωσης των δασών του πλανήτη, της υπεραλιείας και της κλιματικής αλλαγής.
“Καταστρέφουμε τον κόσμο μας, τον πλανήτη που μας φιλοξενεί. Θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία και την επιβίωσή μας, αλλά και την επιβίωση όλων των ειδών του πλανήτη”, προειδοποιεί σε δραματικούς τόνους η Τάνια Στιλ, εκτελεστική διευθύντρια του WWF, υπογραμμίζοντας ότι “Η Φύση εκπέμπει πλέον απελπισμένο SOS, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν”.
Τα ανατριχιαστικά στοιχεία
Στην έκθεση μελετήθηκαν οι πληθυσμοί χιλιάδων ειδών άγριων ζώων, σε βιότοπους και διαφορετικά οικοσυστήματα σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη.
Σε περισσότερα από 20.000 είδη θηλαστικών, πτηνών, αμφίβιων, ερπετών και ψαριών, καταγράφηκε μείωση του πληθυσμού κατά 68% από το 1970 κι έπειτα.
Η δραματική μείωση των πληθυσμών αποτελεί αδιάσειστη απόδειξη για την καταστροφή που επιφέρει καθημερινά το ανθρώπινο είδος στον φυσικό κόσμο, σχολιάζει ο Δρ. Άντριου Τέρι, διευθυντής της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου. Κατά την εκτίμησή του, το μέλλον μας είναι προδιαγεγραμμένο και ζοφερό: “Αν δεν αλλάξει κάτι, οι πληθυσμοί θα συνεχίσουν να μειώνονται, η άγρια ζωή μοιραία θα αφανιστεί και τα οικοσυστήματα του πλανήτη θα καταρρεύσουν”.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι η πανδημία του Covid-19 είναι μια αυστηρή υπενθύμιση της σχέσης αλληλεξάρτησης που υπάρχει ανάμεσα στους ανθρώπους και τη Φύση.
Οι ίδιοι παράγοντες που προκαλούν τα επιδημικά ξεσπάσματα – ο εκτοπισμός μεγάλων πληθυσμών από τις εστίες τους, η κατανάλωση και η εμπορία άριων ζώων – αποτελούν σημαντικές αιτίες και για την παρακμή της Άγριας Ζωής.
Τα τελευταία στοιχεία, ωστόσο, αφήνουν ανοιχτό ένα παράθυρο στην ελπιδα: μπορούμε να αναχαιτίσουμε, ίσως ακόμα και να αντιστρέψουμε τον ρυθμό με τον οποίο καταστρέφουμε τα οικοσυστήματα της Άγριας Ζωής. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, συντονισμένα και εντατικά, είναι να αλλάξουμε τις μεθόδους παραγωγής και κατανάλωσης του φαγητού μας.
Ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο, ο βρετανός φυσιοδίφης που έχει συνδέσει τη φωνή του με τα υπέροχα ντοκιμαντέρ του BBC για τη Φύση (εσχάτως και του Netflix), εκτίμησε ότι ο Ανθρωπόκαινο, η γεωλογική περίοδος που καθορίζεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, μπορεί να γίνει η εποχή στην οποία οι άνθρωποι βρήκαν επιτέλους τη θέση και την ισορροπία τους μέσα στον φυσικό κόσμο κι έγιναν οι προστάτες και οι διαχειριστές του πλανήτη.
“Για κάτι τέτοιο απαιτούνται συστημικές αλλαγές στις μεθόδους με τις οποίες εξασφαλίζουμε την τροφή μας και παράγουμε ενέργεια”, σχολίασε ο σερ Ντέιβιντ Ατέντμπορο, προσθέτωντας “αλλά αυτό που χρειάζεται πρώτα απ’ όλα, είναι μια μεγάλη αλλαγή στην οπτική μας. Πρέπει να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε τη φύση ως κάτι δεδομένο. Δεν είναι κάποιο ‘δώρο’ που μας δόθηκε, είναι ο μόνος σύμμαχος που έχουμε στον αγώνα για την αποκατάσταση της ισορροπίας του πλανήτη μας”.
Με πληροφορίες από BBC Science.