ΑΘΗΝΑ
08:14
|
25.04.2024
Ο υπουργός Εξωτερικών της Χιλής Αντρές Αλαμάντ επιβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν θα υπογράψει τη Συμφωνία Escazu.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εξωτερικών της Χιλής Αντρές Αλαμάντ επιβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν θα υπογράψει τη Συμφωνία του Escazu, την πρώτη περιβαλλοντική συνθήκη στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, η οποία έχει ήδη υπογραφεί από 22 έθνη.

Καθώς η Οικονομική Επιτροπή για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (ECLAC) πρόκειται να κλείσει την περίοδο υπογραφής στις 26 Σεπτεμβρίου, ο Αλαμάντ δήλωσε πως η υπογραφή της συμφωνίας θα ήταν «άβολη», και γι «αυτό η συνθήκη δεν έχει ακόμη υπογραφεί.»

«Μια απόφαση αυτού του είδους απαιτεί την καλύτερη κατανόηση όλων των τομέων που αφορούν το θέμα» προσέθεσε ο Αλαμάντ.

Σύμφωνα με την ECLAC, η συμφωνία είναι η πρώτη στον κόσμο που περιέχει ειδικές διατάξεις για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περιβαλλοντικά θέματα. Η συμφωνία επιδιώκει επίσης να εγγυηθεί την πρόσβαση σε πληροφορίες περιβαλλοντικού χαρακτήρα, τη συμμετοχή των πολιτών και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη σε περιβαλλοντικά θέματα στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής, 22 χώρες έχουν υπογράψει το έγγραφο και εννέα έχουν επικυρώσει: Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Βολιβία, Εκουαδόρ, Γουιάνα, Νικαράγουα, Παναμά, Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, και Ουρουγουάη. Ωστόσο, για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία, απαιτείται επικύρωση από 11 χώρες.

Πηγές: Telesur

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα