ΑΘΗΝΑ
09:49
|
23.04.2024
Ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας δήλωσε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που φιλοξένησε το think tank CSIS ότι η Κίνα έχει γίνει «απειλή ασφάλειας».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Τάρο Κόνου δήλωσε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που φιλοξένησε το think tank CSIS (Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών) που εδρεύει στην Ουάσιγκτον ότι η Κίνα έχει γίνει «απειλή ασφάλειας» για την Ιαπωνία, επικαλούμενη την πρόθεση του Πεκίνου να αλλάξει το status quo στην περιοχή μέσω βίας και εξαναγκασμού, συμπεριλαμβανομένης της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας, όπου η Κίνα-σύμφωνα με τον ίδιο-συνεχίζει να αμφισβητεί τη κυριαρχία της Ιαπωνίας επί των Νήσων Σενκάκου.

Ο Κόνου είπε ότι «ήταν πολύ προσεκτικός» για να μην αποκαλέσει την Κίνα «απειλή» ενώ υπηρετούσε στην προηγούμενη θέση του ως υπουργός Εξωτερικών, και αντ ‘αυτού εξέφρασε μόνο «σοβαρές ανησυχίες» για το Πεκίνο.

«Αλλά ως υπουργός Άμυνας, πρέπει να πω ότι η Κίνα έχει γίνει απειλή για την ασφάλεια για την Ιαπωνία. Έχουν ικανότητα και έχουν πρόθεση», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε επίσης την Τετάρτη ότι αναμένει πρόωρες γενικές εκλογές, πιθανότατα τον Οκτώβριο, μετά την επιλογή του διαδόχου του απερχόμενου πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε την επόμενη εβδομάδα.

«Περιμένουμε πρόωρες γενικές εκλογές, πιθανώς κάποια στιγμή τον Οκτώβριο, ή ίσως τον Οκτώβριο», τόνισε ο Κόνου κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης με το CSIS, προσθέτοντας ότι η Ιαπωνία θα είναι τότε «έτοιμη» για τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς του Τόκιο, που αναβλήθηκαν για το επόμενο καλοκαίρι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Πηγές: The Japan Times

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα