ΑΘΗΝΑ
01:41
|
29.09.2024

A priori λανθασμένοι και απαράδεκτοι χαρακτηρίζονται από το Κρεμλίνο οι υπαινιγμοί Πομπέο για συμμετοχή κάποιων Ρώσων αξιωματούχων στο περιστατικό που σχετίζεται με τον Αλεξέι Ναβάλνι […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

A priori λανθασμένοι και απαράδεκτοι χαρακτηρίζονται από το Κρεμλίνο οι υπαινιγμοί Πομπέο για συμμετοχή κάποιων Ρώσων αξιωματούχων στο περιστατικό που σχετίζεται με τον Αλεξέι Ναβάλνι και τη δηλητηρίασή του. Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του αντιπολιτευόμενου Ναβάλνι, αλλά ούτε και για το ότι έχει ανακτήσει τις αισθήσεις του. Πρόκειται για δημοσιογραφικές πληροφορίες και όχι επίσημη πληροφόρηση, σημείωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ομοσπονδίας της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Πεσκόφ επανέλαβε πως η ρωσική ηγεσία περιμένει από τη Γερμανία να παραδώσει στοιχεία για την κατάσταση του Ναβάλνι και δεν αντιλαμβάνεται γιατί προκύπτουν δυσκολίες στο εν λόγω αίτημα. “Χωρίς να γνωρίζουμε ποια είναι τα αποτελέσματα (των εξετάσεων του Ναβάλνι στα εργαστήρια της Γερμανίας) δεν μπορούμε γενικά να πούμε τίποτα. Και προς το παρόν αυτό που μένει είναι να απορούμε γιατί μέχρι τώρα υπάρχουν κάποιες δυσκολίες που δεν επιτρέπουν να μοιραστούν μαζί μας τα αποτελέσματα αυτά”, δήλωσε ο Πεσκόφ.

Τέλος ο Ρώσος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι η Μόσχα δεν γνωρίζει ποια ακριβώς στοιχεία παρέδωσε η Γερμανία στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) ούτε ο ΟΑΧΟ παρέδωσε στην Ρωσία κάποια στοιχεία με τα αποτελέσματα των αναλύσεων που έγιναν στον Ναβάλνι.

Ο Πομπέο “βλέπει” πιθανή ενορχήστρωση της Μόσχας στην υπόθεση Ναβάλνι

Η δηλητηρίαση του αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι ενορχηστρώθηκε πιθανώς από “ανώτερους αξιωματούχους” της ρωσικής κυβέρνησης, δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, αυξάνοντας τις διεθνείς πιέσεις προς τη Μόσχα.

“Όταν (οι άνθρωποι) βλέπουν απόπειρες δηλητηρίασης ενός αντιφρονούντα και συμφωνούν ότι υπάρχει μια σοβαρή πιθανότητα να διαπράχθηκε από ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους, νομίζω ότι δεν είναι καλό για τον ρωσικό λαό”, είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Ο Μάικ Πομπέο επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της θέλουν η Ρωσία να “αποδώσει ευθύνες στους υπευθύνους”. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα προσπαθούσαν να εντοπίσουν τους δράστες.

“Είναι κάτι που θα εξετάσουμε, θα αξιολογήσουμε και θα βεβαιωθούμε ότι κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε την πιθανότητα να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο”, σημείωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε ότι «δεν είχε δει ακόμη» στοιχεία για τη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι, ενώ η Γερμανία είχε ήδη δηλώσει ότι δηλητηριάστηκε από έναν νευρικό παράγοντα «τύπου Νοβιτσόκ». Η Ρωσία, από την πλευρά της, διαβεβαιώνει πως κανένα ίχνος δηλητηρίου δεν εντοπίσθηκε από τους Ρώσους γιατρούς στον οργανισμό του Ναβάλνι, ο οποίος νοσηλεύθηκε κατεπειγόντως στα τέλη Αυγούστου στη Σιβηρία, και ζητάει αποδείξεις τις οποίες η Γερμανία δεν έχει ακόμη παράσχει, σύμφωνα με τη Μόσχα. Το Κρεμλίνο καταγγέλλει μια “εκστρατεία παραπληροφόρησης” που έχει στόχο να επιβληθούν νέες κυρώσεις στη Μόσχα, έπειτα από έκκληση την Τρίτη των μελών της Ομάδας των Επτά (G7) να οδηγηθούν “κατεπειγόντως” ενώπιον της δικαιοσύνης όσοι ευθύνονται για την “επιβεβαιωμένη δηλητηρίαση” του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης.

Πηγές: ΑΜΠΕ, TASS

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ισραηλινός βομβαρδισμός ξεκλήρισε οικογένεια στον Λίβανο-Αυξάνεται η δημοτικότητα του Νετανιάχου

Δημοσκόπηση θέλει τη δημοτικότητα του Νετανιάχου να αυξάνεται στο Ισραήλ, που συνεχίζει να χτυπά τον Λίβανο, ξεκληρίζοντας μια οικογένεια σε ένα από τα χτυπήματά του.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα