ΑΘΗΝΑ
11:35
|
16.04.2024
Ο Ασάνζ ζήτησε τα χρήματα του βραβείου να αποδοθούν στις οικογένειες δημοσιογράφων που έπεσαν στο καθήκον.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ένωση Ρώσων Δημοσιογράφων τίμησε τον Τζούλιαν Ασάνζ με το φετινό βραβείο Αλληλεγγύης. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε στο πρακτορείο TASS ο πρόεδρος της Ένωσης, Βλαντίμιρ Σολόβιεφ, υπογραμμίζοντας ότι ο Ασάνζ έχει ήδη ενημερωθεί για τη βράβευση κι επέλεξε το χηματικό έπαθλο που τη συνοδεύει να αποδοθεί στις οικογένειες δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν κάνοντας το καθήκον τους.

“Η Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης για τους Δημοσιογράφους τιμάται στις 8 Σεπτεμβρίου. Φέτος, αυτήν τη μέρα ξεκίνησε στο Λονδίνο η δεύτερη φάση της δίκης για την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ. Η δίκη ενός συναδέλφου, ενός δημοσιογράφου που θυσίασε όλη του ζωή για τον αγώνα υπέρ της αλήθειας και της ελευθερίας του λόγου. Για αυτόν τον αγώνα ο Ασάνζ υποφέρει και κρατείται στη φυλακή. Και αν εκδοθεί στις ΗΠΑ, μπορεί να παραμείνει στη φυλακή για όλη του τη ζωή ή να αντιμετωπίσει ακόμα και θανατική ποινή”, σχολίασε ο Σολόβιεφ, υπογραμμίζοντας ότι “Δεν είχαμε καμία αμφιβολία για το ποιος έπρεπε να πάρει αυτό το βραβείο. Απονέμεται στον Τζούλιαν Ασάνζ, σε έναν πραγματικό υπέρμαχο της ελευθερίας του λόγου”.

Το βραβείο Αλληλεγγύης απονέμεται σε δημοσιογράφους που υπηρετούν με γενναιότητα και αφοσίωση το επάγγελμά τους και υπερασπίζονται την ελευθερία του λόγου. Ο Ασάνζ μέσω του WikiLeaks έκανε ακριβώς αυτό: υπερασπίστηκε την ελευθερία του λόγου χωρίς να διστάσει να εκθέσει κυβερνήσεις και κράτη. Για τον ίδιο λόγο απειλείται με 175 χρόνια κάθειρξη σε περίπτωση που εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα