ΑΘΗΝΑ
09:14
|
25.04.2024

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχωρεί στην ανάκληση 1.000 και πλέον ταξιδιωτικών θεωρήσεων Κινέζων φοιτητών και ερευνητών με το πρόσχημα ότι θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχωρεί στην ανάκληση 1.000 και πλέον ταξιδιωτικών θεωρήσεων Κινέζων φοιτητών και ερευνητών με το πρόσχημα ότι θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Επί της ουσίας γίνεται πράξη η προαναγγελία της 29 Μαΐου από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, για την απαγόρευση εισόδου στη χώρα ορισμένων Κινέζων φοιτητών και ερευνητών, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιούνταν σε εκστρατεία του στρατού του Πεκίνου για την απόκτηση αμερικανικών ευαίσθητων τεχνολογιών και αμερικανικής πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η Κίνα κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για φυλετικές διακρίσεις. Το ακαδημαϊκό έτος 2018-19 έως και 370.000 φοιτητές και σπουδαστές από την Κίνα ήταν εγγεγραμμένοι σε σχολές και πανεπιστήμια των ΗΠΑ με ετήσια οικονομική δραστηριότητα περίπου 14 δισ. δολαρίων, κυρίως από δίδακτρα κι άλλα τέλη. Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι ενέργειες ανάκλησης θεωρήσεων επηρεάζουν ένα μικρό μέρος αυτών των φοιτητών.

Η εφαρμογή της προεδρικής διακήρυξης Τραμπ τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουνίου. “Ως τις 8 Σεπτεμβρίου 2020, το αμερικανικό ΥΠΕΞ έχει ανακαλέσει περισσότερες από 1.000 θεωρήσεις υπηκόων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας που διαπιστώθηκε ότι υπόκεινται στην Προεδρική Διακήρυξη 10043 και ως εκ τούτου δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για απόκτηση βίζας”, ανέφερε μέσω email η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς (Reuters). “Συνεχίζουμε να καλωσορίζουμε νόμιμους φοιτητές και υπότροφους από την Κίνα που δεν εξυπηρετούν τους στόχους στρατιωτικής κυριαρχίας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος”, πρόσθεσε η Αμερικανίδα αξιωματούχος.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας καταδίκασε την ανάκληση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων των υπηκόων του σχολιάζοντας τα εξής: “Πρόκειται για ξεκάθαρη πολιτική δίωξη και φυλετική διάκριση. Παραβιάζει κατάφορα τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κινέζων πολιτών”.  

Αρκετοί είναι οι Κινέζοι φοιτητές και σπουδαστές που καταγγέλλουν την εχθρότητα και την καχυποψία που βιώνουν στις πανεπιστημιουπόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών .


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα