Την ενίσχυση του «διμερούς διαλόγου σε ανώτατο επίπεδο» επιβεβαίωσαν σήμερα κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με πρωτοβουλία της σερβικής πλευράς οι πρόεδροι Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρωσίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Αφορμή έδωσε η επιθυμία του Σέρβου προέδρου να ενημερώσει τον Ρώσο ομόλογό του για τα αποτελέσματα της συμφωνίας που υπέγραψε στις 4 Σεπτεμβρίου στον Λευκό Οίκο και της συνάντησης που είχε στις 7 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες με τον επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ και τον Κοσσοβάρο πρωθυπουργό Αβντουλάχ Χότι.
Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου επισημαίνεται πως οι δύο πρόεδροι συζήτησαν την «ρωσο-σερβική στρατηγική εταιρική σχέση» και πως ο πρόεδρος Πούτιν εξήρε την «προσωπική συνεισφορά» του Σέρβου ομολόγου του στην «ανάπτυξη διμερών σχέσεων, εκφράζοντας ετοιμότητα για συνέχιση της στενής συνεργασίας σε διμερή, περιφερειακά και διεθνή θέματα».
Με αυτή την αναφορά η ανακοίνωση του Κρεμλίνου δεν αποκαλύπτει (εμφανώς τουλάχιστον…) δυσαρέσκεια για όσα υπέγραψε ο Σέρβος πρόεδρος την περασμένη Παρασκευή,4 Σεπτέμβρη, στην Ουάσιγκτον. Εκεί, όπως είναι γνωστό, ο Σέρβος πρόεδρος υπέγραψε με τις ΗΠΑ ένα κείμενο με απώτερο, υποτίθεται, στόχο την ανάπτυξη οικονομικής συνεργασίας με το Κοσσυφοπέδιο. Ωστόσο, στην πραγματικότητα ο Βούτσιτς με την υπογραφή του στο κείμενο της 4ης Σεπτέμβρη άνοιξε το δρόμο για ρόλο των ΗΠΑ σε θέματα Ενέργειας, μολονότι η Σερβία εξαρτάται ενεργειακά από το ρωσικό αέριο, και ευθυγραμμίστηκε με τις ορισμένες από τις επιταγές της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή (π.χ. αναγόρευση της Χεζμπολάχ σαν «τρομοκρατικής οργάνωσης», μεταφορά της σερβικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ σε Ιερουσαλήμ ως τον Ιούλιο του 2021). Στις 4 Σεπτμεβρίου είχε υπογράψει ανάλογο κείμενο με τις ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο και ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Αβντουλάχ Χότι.