ΑΘΗΝΑ
12:46
|
26.04.2024

Τουλάχιστον πέντε νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του κύματος διαμαρτυρίας κατά της αστυνομικής βίας στην Κολομβία. Η οργή του κόσμου ξεχείλισε […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον πέντε νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του κύματος διαμαρτυρίας κατά της αστυνομικής βίας στην Κολομβία. Η οργή του κόσμου ξεχείλισε μετά τον θάνατο ενός 46χρονου άνδρα κατά τη σύλληψή του στην πρωτεύουσα, Μπογκοτά.

Βίντεο έχει καταγράψει τη στιγμή που ο ακινητοποιημένος στα χέρια των αστυνομικών Χαβιέρ Ορντόνιες εκλιπαρεί για τη ζωή του φωνάζοντας: “Πνίγομαι. Σας παρακαλώ σταματήστε”. Ο δικηγόρος πέθανε χτυπημένος από το τέιζερ των αστυνομικών ενώ ο λόγος της σύλληψής του ήταν η διατάραξη της τάξης και η παραβίαση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης για τον κορονοϊό. Ο 46χρονος οδηγήθηκε αρχικά σε αστυνομικό τμήμα και στη συνέχεια σε νοσοκομείο της Μπογκοτά, όπου και κατέληξε.

Αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού παρακαλούσαν τους αστυνομικούς να σταματήσουν προειδοποιώντας τους: “Σας τραβάμε βίντεο”.

Σύμφωνα με τον διοικητή της αστυνομίας της Μπογκοτά, τον συνταγματάρχη Νέκτον Μπόρχα, ο Ορντόνιες προσπάθησε “να χτυπήσει τους αστυνομικούς” προτού αυτοί τον ακινητοποιήσουν. Ο ίδιος αξιωματούχος της αστυνομίας επισήμανε ότι το θύμα “ακινητοποιήθηκε με χρήση μη φονικού όπλου” προτού μεταφερθεί στο αστυνομικό τμήμα, όπου παρουσίασε “επιπλοκές στην υγεία του”. Ο 46χρονος δικηγόρος ήταν πατέρας δύο παιδιών.

Η δήμαρχος της πρωτεύουσας της Κολομβίας Κλαούντια Λόπες εκτίμησε ότι πρόκειται για ένα περιστατικό “κατάχρησης βίας από την αστυνομία”. Σε ανάρτησή της στο Twitter ζήτησε “να τιμωρηθούν παραδειγματικά” οι αστυνομικοί και να υπάρξει “βαθιά και σοβαρή μεταρρύθμιση στην αστυνομία”. Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας Κάρλος Χολμς Τρουχίγιο δήλωσε ότι «ήδη έχει ξεκινήσει πειθαρχική και ποινική έρευνα εναντίον των δύο αστυνομικών».

Πέντε νεκροί στις ταραχές

Σύμφωνα με την αστυνομία πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών στην Μπογκοτά και δεκάδες είναι τραυματίες, ανάμεσα τους και 30 αστυνομικοί. Το επίκεντρο των διαμαρτυριών βρίσκεται στην περιοχή Ενγκατιβά, όπου η αστυνομία συνέλαβε τον Χαβιέρ Ορντόνιες.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας έξω από το αστυνομικό τμήμα που τέλεσε υπό κράτηση ο 46χρονος δικηγόρος. Επιθέσεις έχουν δεχθεί τουλάχιστον 40 αστυνομικά τμήματα σε όλη την Μπογκοτά και σε 17 από αυτά οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά. Ταραχές επίσης αναφέρθηκαν στις πόλεις Μεντεγίν, Κάλι και Νέιβα. Η λέξη “αντίσταση” είναι το βασικό σύνθημα των διαδηλωτών.

Ο υπουργός Άμυνας Κάρλος Χολμς Τρουχίγιο δήλωσε ότι θα αναπτυχθούν 1.600 επιπλέον αστυνομικοί στην Μπογκοτά για την αντιμετώπιση των ταραχών.  Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε, κατήγγειλε “τις ωμότητες που διαπράττουν μέλη των δυνάμεων της τάξης. Είδαμε θλιβερά γεγονότα σήμερα”, σχολίασε, ενώ πρόσθεσε ότι “θα επιβληθούν οι προσήκουσες κυρώσεις”.

Η κατάχρηση εξουσίας από την πλευρά της αστυνομίας στην Κολομβία είναι ένα πρόβλημα που χρονίζει. Τον Νοέμβριο του 2019 ο Ντίλαν Κρους, ένας νεαρός 18 ετών που συμμετείχε σε αντικυβερνητική διαδήλωση, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από τα σκάγια αστυνομικού. Τον Αύγουστο του 2011 ένας καλλιτέχνης του δρόμου, ο Ντιέγο Μπεσέρα, σκοτώθηκε από την αστυνομία όταν έκανε γκράφιτι στους δρόμους της Μπογοτά.

Ο OHE είχε προειδοποιήσει στα τέλη Φεβρουαρίου για τις ανθρωποκτονίες και τις άλλες καταχρήσεις που διαπράττουν στρατιωτικοί και αστυνομικοί στην Κολομβία. Ο Αλμπέρτο Μπρουνόρι, εκπρόσωπος της Κολομβίας στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, είχε αποκαλύψει ότι σε 13 περιπτώσεις θανάτων, στις οποίες εμπλέκονται μέλη των δυνάμεων της τάξης “παρατήρησε μη απαραίτητη και /ή δυσανάλογη χρήση βίας”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα