ΑΘΗΝΑ
02:11
|
27.04.2024
Βέλγος δικαστής συμφώνησε ότι ένα δόντι που ελήφθη από τα λείψανα του δολοφονημένου ηγέτη της ανεξαρτησίας του Κονγκό Πατρίς Λουμούμπα πρέπει να επσιτραφεί στην οικογένειά…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας Βέλγος δικαστής συμφώνησε ότι ένα δόντι που ελήφθη από τα λείψανα του δολοφονημένου ηγέτη της ανεξαρτησίας του Κονγκό Πατρίς Λουμούμπα πρέπει να επιστραφεί στην οικογένειά του, ανέφεραν την Πέμπτη σε ανακοίνωσή τους εισαγγελείς.

Το δόντι είχε κατασχεθεί από έναν Βέλγο αστυνομικό, ο οποίος το κράτησε για δικό του λογαριασμό. Ο εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού εισαγγελέα, δήλωσε στο AFP ότι το δόντι θα επιστραφεί στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την πρώην βελγική αποικία που απέκτησε την ανεξαρτησίας πριν από 60 χρόνια.

Περιέγραψε την επιστροφή ως συμβολική χειρονομία, καθώς δεν υπήρχε «απόλυτη βεβαιότητα» ότι το δόντι ανήκει στον νεκρό Αφρικανό ηγέτη. «Δεν έχει διεξαχθεί δοκιμή DNA, θα το είχε καταστρέψει», είπε. Το δόντι κρατήθηκε ως απόδειξη σε ξεχωριστή περίπτωση.

Οπαδός του Παναφρικανισμού, ο αριστερός Λουμούμπα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανεξαρτησία του Βελγικού Κονγκό, και υπήρξε ο πρώτος πρωθυπουργός της πρώην αποικίας στην ηλικία των 34 ετών.

Στις 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους – η 60η επέτειος της ανεξαρτησίας – η κόρη του Τζουλιάνα Αμάτο Λουμούμπα κάλεσε το Βέλγιο να επιστρέψει τα «λείψανα» του πατέρα της.

Ο σημερινός μονάρχης του Βελγίου, ο Φίλιππος, επέλεξε επίσης την επέτειο για να κάνει μια χειρονομία ορόσημο, εκφράζοντας τις «βαθύτερες λύπη» του για την «ταλαιπωρία και ταπείνωση» της περίοδο της κυριαρχίας από την χώρα του.

Οι ιστορικοί λένε ότι εκατομμύρια σκοτώθηκαν, ακρωτηριάστηκαν ή πέθαναν από ασθένειες καθώς εργάζονταν σε φυτείες από καουτσούκ που ανήκαν στον αδίστακτο και άπληστο βασιλιά του 19ου αιώνα Λεοπόλδο τον  Β΄.

Πηγές: France 24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα