ΑΘΗΝΑ
22:29
|
04.05.2024

Απειλές σε βάρος της ζωής του δέχεται ο βραβευθείς με το Νόμπελ Ειρήνης το 2018, δρ. Ντένις Μουκουέγκε και έχει πλέον τεθεί υπό την προστασία […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Απειλές σε βάρος της ζωής του δέχεται ο βραβευθείς με το Νόμπελ Ειρήνης το 2018, δρ. Ντένις Μουκουέγκε και έχει πλέον τεθεί υπό την προστασία δυνάμεων ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Ο γυναικολόγος και οι συνάδελφοί του που έχουν περιθάλψει δεκάδες χιλιάδες θύματα βιασμών των ξεχασμένων πολέμων της αφρικανικής χώρας τιμήθηκαν από τη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών το 2018. Ο Ντένις Μουκουέγκε θεωρείται μια από τις πιο επικριτικές φωνές της Λ.Δ. Κονγκό απέναντι στην κυβέρνηση του προέδρου Ζοζέφ Καμπιλά.

Ο Μουκουέγκε κατήγγειλε ότι ξεκίνησε να δέχεται ο ίδιος αλλά και συγγενείς του απειλές για τη ζωή τους όταν καταδίκασαν τις συνεχείς ένοπλες επιθέσεις στο Κιπούλου, ένα χωριό στην επαρχία του Νότιου Κίβου. Πλήθος κόσμου μάλιστα βγήκε στους δρόμους για να σταθεί στο πλευρό του Μουκουέγκε με αίτημα να προστατευθεί η ζωή του βραβευμένου γυναικολόγου.  

Για τη σφαγή στο χωριό Κιπούλου ο Μουκουέγκε είχε γράψει στο Twitter τον Ιούλιο: “Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που δεν ποτέ δεν σταμάτησαν να σκοτώνουν αμάχους στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Οι μακάβριες αναφορές για όσα συνέβησαν στο Κιπούλου είναι ίδιες με τις σφαγές που μαστίζουν τη Λ.Δ. του Κονγκό από το 1996. Όσο βασιλεύει η ατιμωρησία και αγνοούνται οι εκθέσεις και οι προτάσεις του ΟΗΕ η βία θα βασιλεύει στη χώρα”.

Ο νομπελίστας δεν κατονόμασε τους δράστες της επίθεσης της 16ης Ιουλίου στο χωριό της επαρχίας του Νότιου Κίβου. Ωστόσο, κάποιοι πιστεύουν ότι πίσω από τις εν λόγω επιδρομές κρύβεται μια συμμαχία ένοπλων οργανώσεων.

Την περασμένη Παρασκευή η Διεθνής Αμνηστία απηύθυνε έκκληση για τη λήψη “άμεσων και συγκεκριμένων μέτρων” για την προστασία του δρ. Μουκουέγκε.  Ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Στεφάν Ντουτζάριτς, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι “η προστασία των προσωπικοτήτων της Λ.Δ. του Κονγκό είναι ευθύνη των εθνικών αρχών, αλλά και η ειρηνευτική αποστολή θα συμβάλει εντός των περιορισμένων της αρμοδιοτήτων όσο μπορεί”.

Ο δρ. Μουκουέγκε επιβεβαίωσε ότι δυνάμεις του ΟΗΕ βρίσκονται από το πρωί έξω από το νοσοκομείο του και έγραψε σχετικά στο Twitter: “Καλωσορίζουμε την ανάπτυξη δυνάμεων της MONUSO στο Πάντζι οι οποίοι θα φροντίσουν για ασφάλεια του προσωπικού και των ασθενών μας. Ευχαριστούμε τον ΟΗΕ για την προστασία που μας παρέχει”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα