ΑΘΗΝΑ
05:13
|
22.11.2024

Στη Βραζιλία του Μπολσονάρου το Ανώτερο Δικαστήριο της χώρας τόλμησε να απαγορεύσει τις αστυνομικές επιδρομές στην Πόλη του Θεού και ξαφνικά η παραγκούπολη (φαβέλα) της […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη Βραζιλία του Μπολσονάρου το Ανώτερο Δικαστήριο της χώρας τόλμησε να απαγορεύσει τις αστυνομικές επιδρομές στην Πόλη του Θεού και ξαφνικά η παραγκούπολη (φαβέλα) της βίας και των ναρκωτικών έχει αρχίσει να νιώθει πιο ασφαλής.

Όταν τον Μάιο ο Αντρέ Ντρεντ πάρκαρε όπως κάνει κάθε μέρα το αυτοκίνητό του σε έναν από τους δρόμους της Πόλης του Θεού για τη διανομή τροφίμων στους ξεχασμένους και παρατημένους πολίτες της διαβόητης φαβέλας, ήξερε ότι σύντομα θα ακούσει τον γνώριμο ήχο των όπλων από τις αιφνίδιες και απρόκλητες επιδρομές της αστυνομίας. Αυτό που ο Αντρέ δεν γνώριζε ήταν ότι δύο εβδομάδες μετά το Ανώτερο Δικαστήριο της Βραζιλίας θα απαγόρευε όλες τις επιδρομές της αστυνομίας με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού και ότι αυτή η απόφαση θα βελτίωνε τη ζωή όλων στην Πόλη του Θεού.

Η απαγόρευση διευκόλυνε τη διανομή βοήθειας στις φαβέλες του Ρίο Ντε Τζανέιρο και οδήγησε σε ραγδαία μείωση της εγκληματικότητας σε μια περιοχή που οι συνεχείς μάχες μεταξύ συμμοριών και δυνάμεων ασφαλείας έκαναν τη ζωή των άλλων ανυπόφορη. “Η δικαστική απαγόρευση μάς επέτρεψε να δούμε τους ‘αόρατους’ ανθρώπους που ζουν ανάμεσα στα διασταυρωμένα πυρά αστυνομικών και συμμοριτών. Καταφέραμε να προσφέρουμε βοήθεια σε ανθρώπους που μέχρι σήμερα δεν είχαμε πρόσβαση”,  λέει ο Αντρέ Ντρεντ, μέλος της οργάνωσης ακτιβιστών Frente CDD.  

Σε διάστημα δύο μηνών από την ημέρα της απαγόρευσης των αστυνομικών επιδρομών στις φαβέλες η εγκληματικότητα στο Ρίο και οι βίαιοι θάνατοι μειώθηκαν κατά 40%.

Τον Μάιο του τρέχοντος έτους οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν σκοτώσει 129 ανθρώπους στην Πόλη του Θεού. Τον Ιούνιο οι νεκροί ήταν μόλις 34. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό εγκληματικότητας σε έναν μήνα από το 2015.

Το 2019 η αστυνομία του Ρίο είχε σκοτώσει 1.814 ανθρώπους, αριθμός ρεκόρ που αναμενόταν να ξεπεραστεί φέτος σύμφωνα με τη συντονίστρια του μη κυβερνητικού Δικτύου Παρατηρήσεων Δημόσιας Ασφάλειας, Σίλβια Ράμος. “Περιμέναμε τουλάχιστον 2.000 νεκρούς από αστυνομικά πυρά φέτος. Και ξαφνικά όλα άλλαξαν εξαιτίας της δικαστικής απόφασης και της πανδημίας”, συμπληρώνει η Ράμος. Η απόφαση της 5ης Ιουνίου αναφέρει ότι η στρατιωτική αστυνομία δεν μπορεί να εισέλθει στις φαβέλες παρά μόνο σε πολύ ειδικές περιστάσεις για όσο διαρκεί η πανδημία.  Η αστυνομία αναγνωρίζει ότι η εγκληματικότητα έχει μειωθεί, αλλά προειδοποιεί ότι η απουσία των αστυνομικών έχει καταστήσει το εμπόριο των ναρκωτικών ανεξέλεγκτο στις φαβέλες.

Πηγή: Thomson Reuters Foundation

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα