ΑΘΗΝΑ
08:08
|
25.04.2024

«Απολύτως συνεπή με το διεθνές δίκαιο» χαρακτήρισε σήμερα ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια στο Ιόνιο […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Απολύτως συνεπή με το διεθνές δίκαιο» χαρακτήρισε σήμερα ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος.

Μιλώντας σε αλβανικά τηλεοπτικά δίκτυα με αφορμή τις αντιδράσεις μέρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο Έντι Ράμα αναφερόμενος στην δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού στις 26 Αυγούστου για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο τόνισε πως είναι «αναγνωρισμένο κυριαρχικό δικαίωμα» αρκεί να μην παραβιάζει τα συμφέροντα μίας άλλης χώρας. «Η επέκταση αυτή δεν έχει σχέση με εμάς…Το Ιόνιο δεν λήγει στην Κονίσπολη» (νότιο άκρο της Αλβανίας προς τη μεριά της Ελλάδας) είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε επίσης πως η συγκεκριμένη απόφαση δεν αφορά τις ελληνο-αλβανικές διαπραγματεύσεις για καθορισμό της ΑΟΖ των δύο πλευρών στα στενά της Κέρκυρας, κατηγορώντας αυτούς που υπέγραψαν τη συμφωνία του 2009 για την ΑΟΖ πως επιδιώκουν «την πρόκληση σύγχυση σε πολίτες εξάπτοντας τις εθνικές τους ευαισθησίες». Αποδοκίμασε μάλιστα και ορισμένα αλβανικά ΜΜΕ τονίζοντας ότι «για μία κουβέντα του Έλληνα πρωθυπουργού ξεσηκώσατε στην Αλβανία κουρνιαχτό».

Εμφανίστηκε εντούτοις αισιόδοξος πως η νέα συμφωνία θα είναι περισσότερο επωφελής για την Αλβανία σε σχέση με εκείνη του 2009, την οποία χαρακτήρισε παράλογη.

Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι σε κάθε περίπτωση η Αλβανία έχει στο θέμα αυτό συμβούλους από «τρίτες χώρες» αποφεύγοντας να τις κατονομάσει.

Ας σημειωθεί πάντως ότι μεταξύ των αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων που αντέδρασαν στην ανακοίνωση του Έλληνα πρωθυπουργού περί επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 μίλια ήταν και το «Κόμμα Δικαιοσύνης, Ολοκλήρωσης και Ενότητας» (PDIU) που σχετίζεται με το κόμμα «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Τ. Ερντογάν.

Ο πρόεδρος του κόμματος PDIU, Σπετίμ Ιντρίζι δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ανέφερε πως η Ελλάδα δεν έκανε επέκταση των χωρικών της υδάτων στο Ιόνιο ούτε κατά τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με την Αλβανία το 1971, ούτε με την εφαρμογή της συνθήκης του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας. Αναρωτήθηκε έτσι γιατί η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να το κάνει τη συγκεκριμένη στιγμή συσχετίζοντας τα γεγονότα με την ελληνοτουρκική ένταση στην Α. Μεσόγειο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα