ΑΘΗΝΑ
19:07
|
16.04.2024

Ο επικεφαλής του κολοσσού των εξορύξεων “Rio Tinto” οδηγείται σε παραίτηση μετά τη διεθνή κατακραυγή που προκάλεσε η καταστροφή ιερών τόπων των Αβορίγινων στη δυτική […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο επικεφαλής του κολοσσού των εξορύξεων “Rio Tinto” οδηγείται σε παραίτηση μετά τη διεθνή κατακραυγή που προκάλεσε η καταστροφή ιερών τόπων των Αβορίγινων στη δυτική Αυστραλία.

Η διαδικασία για την αντικατάσταση του Ζαν-Σεμπαστιάν Ζακ βρίσκεται σε εξέλιξη με τον εκτελεστικό διευθυντή μίας εκ των μεγαλύτερων μεταλλευτικών εταιρειών στον κόσμο να παραμένει στη θέση του μέχρι την 31η Μαρτίου ή μέχρι την επιλογή του αντικαταστάτη του.

Τον περασμένο Μάιο, η εταιρεία “Rio Tinto” ανατίναξε δύο ιερά σπήλαια των αυτοχθόνων στην Πιλμπάρα της δυτικής Αυστραλίας. Δύο ιεροί τόποι, ηλικίας 46.000 ετών, οι οποίοι καταστράφηκαν ολοσχερώς κατά την επιχείρηση επέκτασης ενός ορυχείου σιδηρομεταλλευμάτων με χρήση δυναμίτη.

Η εταιρεία ισοπέδωσε το σύστημα σπηλαίων στο φαράγγι Γιουκάν παρά τις διαμαρτυρίες των νόμιμων ιδιοκτητών τους, των αυτοχθόνων της Αυστραλίας. Τα σπήλαια θεωρούνταν από τους σημαντικότερους τόπους αρχαιολογικής σημασίας στη δυτική Αυστραλία. Εντός των σπηλαίων είχαν εντοπιστεί τεχνουργήματα που πιστοποιούσαν συνεχή ανθρώπινη παρουσία δεκάδων χιλιάδων ετών. Ακονισμένες πέτρες, ένα οστό που είχε μετατραπεί από κάποιον πρωτόγονο κυνηγό σε εργαλείο και πλεγμένα μαλλιά ηλικίας 4.000 ετών ήταν μερικά από τα περίπου 7.000 πολύτιμα ευρήματα που είχαν βρεθεί στην περιοχή, σύμφωνα με το αυστραλιανό δίκτυο, 7 News. 

Η “Rio Tinto” αρκέστηκε αρχικά σε μια “συγγνώμη” αλλά στην πορεία είδε τις μετοχές της να κατρακυλούν και μετόχους της να αποχωρούν αγανακτισμένοι. Σύμφωνα με την εταιρεία θα ακολουθήσουν κι άλλες αποχωρήσεις στελεχών υπευθύνων για την εν λόγω πολιτιστική καταστροφή. Παράλληλα το κοινοβούλιο της Αυστραλίας ζήτησε τη διενέργεια έρευνας για τις δραστηριότητες της μεταλλευτικής εταιρείας στη χώρα.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κέβιν Ρουντ, ο πρώτος ηγέτης της χώρας που είχε ζητήσει θεσμικά συγγνώμη για την αρπαγή παιδιών Αβορίγινων από λευκούς Αυστραλούς τον περασμένο αιώνα, σχολίασε ότι η εταιρική άγνοια της Rio Tinto “κατέκλεψε όλους τους Αυστραλούς” με το να διαλύσει την περιοχή.   “Τα καταφύγια αυτά είναι εννιά φορές αρχαιότερα από το Στόουνχετζ, 23 φορές πιο παλιά από το Κολοσσαίο και 75 πιο παλιά από το Μάτσου Πίτσου”, σημείωσε.   

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα