ΑΘΗΝΑ
11:31
|
10.05.2024

«Οι ΗΠΑ υπονομεύουν την στρατηγική αμοιβαία εμπιστοσύνη στη διεθνή πολιτική σκηνή αυξάνοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν τα πυρηνικά όπλα τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Οι ΗΠΑ υπονομεύουν την στρατηγική αμοιβαία εμπιστοσύνη στη διεθνή πολιτική σκηνή αυξάνοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν τα πυρηνικά όπλα τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ζιάο Λιτζιάν σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ περί απόκτησης ενός μυστικού πυρηνικού όπλου «που όμοιό του δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο».

Η ύπαρξη αμερικανικού μυστικού όπλου αποκαλύφθηκε πριν λίγες μέρες από δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου με αφορμή όσα είχε πει στον γνωστό Αμερικανό δημοσιογράφο Μπομπ Γούντγουορντ και τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο υπό έκδοση βιβλίο του «Οργή» (“Rage”).

Πέρσι οι ΗΠΑ είχαν αποσυρθεί μονομερώς από τη συμφωνία Μκρών και Μεσαίου βεληνεκούς πυρηνικά όπλα που είχε υπογράψει το 1987 με την τότε ΕΣΣΔ με στόχο τη μείωση των πυρηνικών και συμβατικών πυραύλων με βεληνεκές από 500 ως 5.500 χλμ. Η μοναδική συμφωνία που παραμένει νομικά δεσμευτική και αφορά τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων είναι η συμφωνία Ρωσίας και ΗΠΑ περί μείωσης Νέων Στρατηγικών Όπλων γνωστή ως «New Start» που τέθηκε σε ισχύ το 2011 και εκπνέει τον ερχόμενο Φεβρουάριο, με πρόβλεψη την πιθανή παράτασή της για άλλα πέντε χρόνια.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν εδώ και μήνες να πετύχουν την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων όχι μόνον με τη Ρωσία αλλά και την Κίνα, την οποία κατηγορούν ότι έχει αναπτύξει σημαντικό, σύγχρονο πυρηνικό οπλοστάσιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα