ΑΘΗΝΑ
04:14
|
25.04.2024
Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προέτρεψε τις αντιμαχόμενες πλευρές να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να επιτύχουν μια συνολική ειρηνευτική συμφωνία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκπρόσωποι της αφγανικής κυβέρνησης και αντάρτες των Ταλιμπάν συγκεντρώθηκαν το Σάββατο για ιστορικές ειρηνευτικές συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό δύο δεκαετιών πολέμου που άφησε πίσω του δεκάδες χιλιάδες πολίτες και μαχητές των δύο πλευρών.

Πριν οι αντιμαχόμενες πλευρές να ξεκινήσουν τις πρόσωπο με πρόσωπο διαπραγματεύσεις τις επόμενες μέρες, παροτρύνθηκαν από διάφορες χώρες και ανθρωπιστικές οργανώσεις να καταλήξουν σε άμεση κατάπαυση του πυρός και να σφυρηλατήσουν μια συμφωνία που να υπερασπίζεται τα στοιχειώδη δικαιώματα των γυναικών.

Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε μια μέρα μετά την 19η επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες που πυροδότησε τη στρατιωτική τους συμμετοχή στο Αφγανιστάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προέτρεψε τις αντιμαχόμενες πλευρές να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να επιτύχουν μια συνολική ειρηνευτική συμφωνία, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τις πολλές προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά τους. «Η επιλογή του πολιτικού σας συστήματος είναι δική σας», είπε στην τελετή έναρξης στην πρωτεύουσα του Κατάρ Ντόχα.

Ο επικεφαλής του ειρηνευτικού συμβουλίου του Αφγανιστάν, Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, είπε ότι ακόμη και αν οι δύο πλευρές δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε όλα τα σημεία, πρέπει να συμβιβαστούν.

Ο ηγέτης των Ταλιμπάν μουλάς Μπαραντάρ Άκουντ αντέτεινε ότι το Αφγανιστάν θα πρέπει «να έχει ένα ισλαμικό σύστημα στο οποίο όλες οι φυλές και οι εθνότητες της χώρας θα βρεθούν χωρίς διακρίσεις και θα ζήσουν τη ζωή τους με αγάπη και αδελφότητα. «Οι διαπραγματεύσεις μπορεί να έχουν προβλήματα, αλλά πρέπει να προχωρήσουν με υπομονή», είπε.

Πηγές: Reuters, Afghanistan Times

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα