ΑΘΗΝΑ
04:52
|
27.04.2024

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θυσιάζει τα δικά της γεωοικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα, προκειμένου να μην υστερεί από την Ουάσιγκτον στις προσπάθειες “τιμωρίας της Ρωσίας”, δήλωσε ο […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θυσιάζει τα δικά της γεωοικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα, προκειμένου να μην υστερεί από την Ουάσιγκτον στις προσπάθειες “τιμωρίας της Ρωσίας”, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στo τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-1.

“Δυστυχώς, η ΕΕ επέλεξε το δρόμο της θυσίας των γεωπολιτικών και στρατηγικών της συμφερόντων για χάρη των άμεσων επιθυμιών της να μην μείνει πίσω από τις ΗΠΑ σε αυτό που ονομάζεται” τιμωρία της Ρωσίας. “Έχουμε συνηθίσει σε αυτό”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, σε αυτό το πλαίσιο είναι απαραίτητο να οικοδομηθούν οι σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ χρησιμοποιώντας “δίχτυ ασφαλείας”. “Τώρα καταλαβαίνουμε ότι πρέπει σίγουρα να οικοδομήσουμε όλα τα μελλοντικά μας σχέδια (εννοώ τις ευκαιρίες να επιστρέψουμε σε μια εταιρική σχέση πλήρους μορφής με την ΕΕ) χρησιμοποιώντας” ένα δίχτυ ασφαλείας “, τόνισε ο Λαβρόφ.

Επίσης τόνισε ότι εάν η ΕΕ συνεχίσει να διατηρεί την αρνητική και καταστροφική της στάση, η Ρωσία δεν θα πρέπει να εξαρτάται από τις ιδιοτροπίες της και θα πρέπει να διασφαλίσει τη δική της ανάπτυξη  σε συνεργασία με εκείνους που είναι έτοιμοι για συνεργασία σε βάση ισότιμη και με αμοιβαία σεβασμό.

Μιλώντας για την πιθανή απάντηση της Ρωσίας στις νέες δυτικές κυρώσεις, ο ανώτερος διπλωμάτης σημείωσε ότι η Μόσχα δεν θα αφήσει αυτά τα βήματα αναπάντητα τονίζοντας ότι «κανείς δεν εγκατέλειψε την αρχή της αμοιβαιότητας στις διεθνείς υποθέσεις».

“Θα δούμε ποιες θα είναι αυτές οι νέες κυρώσεις. Σίγουρα θα ανταποκριθούμε. Αυτό δεν μπορεί να μείνει χωρίς απάντηση. Πρώτον, αυτό είναι λάθος από την άποψη των νόμων περί διπλωματίας. Δεύτερον, θέλουμε να περιορίσουμε την αρνητική επιρροή διαφόρων δυτικών δομών – όπως των λεγόμενων ΜΚΟ”, είπε.

Ο Λαβρόφ σημείωσε ότι η Ρωσία έχει μάθει από την ιστορία με δυτικές κυρώσεις, οι οποίες είχαν αρχίσει πολύ πριν από τα ουκρανικά γεγονότα και το δημοψήφισμα της Κριμαίας. “Η κυβέρνηση (του πρώην προέδρου των ΗΠΑ) Μπαράκ Ομπάμα ξεκίνησε αυτήν τη διαδικασία, αφού ο Έντουαρντ Σνόουντεν αποδείχθηκε ότι ήταν στο έδαφος μας επειδή είχε διωχθεί. Ναι, πιθανότατα παραβίασε τους νόμους των ΗΠΑ, αλλά αποκάλυψε μια απολύτως παράνομη και εγκληματική δραστηριότητα των ΗΠΑ. Δομές, οι οποίες προσπάθησαν να προωθήσουν απαράδεκτες προσεγγίσεις σε διάφορες ξένες χώρες και να υπονομεύσουν τις νόμιμες κυβερνήσεις”, εξήγησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, έκτοτε η Ρωσία έχει συνηθίσει τις κυρώσεις. “Και αυτό που ονομάζεται αντικατάσταση εισαγωγής, είναι πιθανώς μια στενή εξήγηση του τρόπου με τον οποίο ανταποκρίνεται σε όλα αυτά” πρόσθεσε.

“Η κύρια γεωπολιτική απάντηση είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια καταλάβαμε ότι οι δυτικοί μας εταίροι, συμπεριλαμβανομένων των μελών της ΕΕ, δυστυχώς, είναι αναξιόπιστοι”, δήλωσε ο Λαβρόφ και συνέχισε: “Έχουμε αντίστοιχα έγγραφα σχετικά με τον τρόπο περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων με την ΕΕ στους τομείς της ενέργειας, των υψηλών τεχνολογιών και της οικονομικής συνεργασίας γενικά”.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Ρωσία και η ΕΕ βρίσκονται σε έναν γεωπολιτικό χώρο. “Η κοινή μας γεωγραφία, υλικοτεχνική υποστήριξη, υποδομές στην ευρασιατική ήπειρο σίγουρα μας δίνουν ένα πολύ σοβαρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα”, τόνισε ο Λάβροφ.

“Εάν εμείς και η ΕΕ, καθώς και άλλες χώρες που βρίσκονται εδώ, συμπεριλαμβανομένης της SCO, της EAEU και των χωρών της ASEAN, οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά, δεν χρησιμοποιήσουμε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στη γεωπολιτική και γεωοικονομική αντιπαλότητα, η οποία τώρα επιδεινώνει, σίγουρα, αυτό θα είναι ένα μεγάλο λάθος”, δήλωσε ο Λαβρόφ.

Πηγή: Tass

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα