Η κυβερνητική χούντα του Μάλι προχώρησε το Σάββατο σε δημοσίευση πολιτικού «οδικού χάρτη» που θα μπορούσε να οδηγήσει στο διορισμό ενός στρατιώτη ως προσωρινού προέδρου, παρά τις επιμέρους αντιρρήσεις του συνασπισμού που ηγήθηκε των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που προηγήθηκε του πραξικοπήματος του περασμένου μήνα.
Η έγκριση του «οδικού χάρτη», που προορίζεται για τη χάραξη της πορείας της χώρας προς την ομαλοποίηση, μετά το πραξικόπημα της 18ης Αυγούστου που ανέτρεψε τον Πρόεδρο Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, ήρθε ύστερα από τρεις ημέρες διαπραγματεύσεων μεταξύ της χούντας, των πολιτικών ηγετών της αντιπολίτευσης και ομάδων της κοινωνίας των πολιτών.
Ο διεθνής παράγοντας και ιδίως οι ηγεσίες των κρατών της Δυτικής Αφρικής, φοβισμένες ότι η πολιτική αστάθεια θα υπονομεύσει την καταπολέμηση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας σε ολόκληρη την περιοχή του Σαχέλ της Δυτικής Αφρικής, έχουν πιέσει για μια γρήγορη μετάβαση πίσω στην ανάληψη της ηγεσίας από πολιτικούς.
Το κείμενο της συμφωνίας αναφέρει ότι ο προσωρινός πρόεδρος μπορεί να είναι πολίτης ή στρατιώτης και θα προεδρεύσει για μεταβατική περίοδο 18 μηνών πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών, δήλωσε ο Μούσα Καμαρά, εκρπόσωπος τύπου της διαδικασίας των συνομιλιών.
Προηγούμενο σχέδιο του χάρτη είχε δηλώσει ότι η μετάβαση θα διαρκέσει δύο χρόνια και ο προσωρινός πρόεδρος θα επιλεγεί άμεσα από τη χούντα, η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως Εθνική Επιτροπή για τη Σωτηρία του Λαού (CNSP).
«Αυτό που μας περιμένει τώρα είναι η σκληρή δουλειά, η εφαρμογή αυτών των ψηφισμάτων», δήλωσε ο πρόεδρος του CNSP, συνταγματάρχης Ασιμί Γκοϊτά.
Μερίδα του αντιπολιτευτικού M5-RFP που ηγήθηκε των διαμαρτυριών εναντίον του Κεϊτά πριν από το πραξικόπημα επέκρινε την αποτυχία να διασφαλιστεί η πολιτική μετάβαση.
Οι ηγέτες της Οικονομικής Κοινότητας των κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS), οι οποίοι επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις μετά το πραξικόπημα, θα συναντηθούν την Τρίτη για να συζητήσουν την κατάσταση στο Μαλί.
Πηγές: France 24, Al Jazeera