ΑΘΗΝΑ
10:26
|
09.12.2023
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν κάλεσε τον Πρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου να προσπαθήσει να εξαλείψει κάθε εμπόδιο για την τήρηση της προθεσμίας αυτής της…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τον Πρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου να προσπαθήσει να εξαλείψει κάθε εμπόδιο για την τήρηση της προθεσμίας αυτής της εβδομάδας για το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης που θα τραβήξει το έθνος από την κρίση, δήλωσε σήμερα Κυριακή Λιβανέζος πολιτικός σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Ο Πρόεδρος της Βουλής,  Ναμπίχ Μπέρι, ηγείται του Κινήματος Αμάλ, ενός σιιτικού μουσουλμανικού κόμματος που είναι στενός σύμμαχος της ισχυρής σιιτικής οργάνωσης της Χεζμπολάχ.

Η ηγεσία του Λιβάνου υποσχέθηκε στον Μακρόν στη Βηρυτό την 1η Σεπτεμβρίου ότι θα σχηματίσουν κυβέρνηση τεχνοκρατών χωρίς κομματικές δεσμεύσεις σε περίπου δύο εβδομάδες. Έχουν μείνει μόνο λίγες μέρες, δίχως να διαφαίνεται λύση.

Η πολιτική πηγή του Reuters είπε ότι θα χρειαστεί ένα «θαύμα» για να τηρηθεί η προθεσμία. Ο σχηματισμός κυβέρνησης διαρκεί συνήθως μήνες δεδομένου του ιδιόμορφου πολιτικού συστήματος της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως μετά την καταστροφή μεγάλου μέρους της πρωτεύουσας έπειτα από την έκρηξη στο λιμάνι της Βυρυτού, η Γαλλία έχει καταρτίσει έναν «οδικό χάρτη» με μέτρα για την αντιμετώπιση της ενδημικής κρατικής διαφθοράς και την αντιμετώπιση πολλών άλλων οικονομικών προβλημάτων, έτσι ώστε ο Λίβανος, που αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση από τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-1990, να μπορεί να εξασφαλίσει τη διεθνή βοήθεια που χρειάζεται.

Αρκετοί έχουν κάνει λόγο για επαναποικιοποίηση του Λιβάνου λόγω της πρόσφατης γαλλικής εμπλοκής στα πράγματα της χώρας.

Πηγές: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα