ΑΘΗΝΑ
16:43
|
26.04.2024

Με δάνειο ύψους 1,5 δισ. δολαρίων ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δείχνει τη στήριξή του προς τον σύμμαχό του και ηγέτη επί 26 χρόνια […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με δάνειο ύψους 1,5 δισ. δολαρίων ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δείχνει τη στήριξή του προς τον σύμμαχό του και ηγέτη επί 26 χρόνια της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο. Μία ημέρα μετά τη νέα μαζική εκδήλωση στους δρόμους της πρωτεύουσας Μινσκ με αίτημα την αποχώρηση του Λουκασένκο από την εξουσία, ο πρόεδρος της χώρας μετέβη στο Σότσι της Ρωσίας για να ζητήσει τη βοήθεια του Πούτιν.

Το εν λόγω δάνειο, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας είχε προσυμφωνηθεί στο Μινσκ κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης του Ρώσου πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε επίσης πως ο λαός της Λευκορωσίας πρέπει να λύσει την κρίση μόνος του χωρίς ξένες παρεμβάσεις, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η πρόταση του Λουκασένκο για συνταγματική αναθεώρηση ήταν λογική και έγκαιρη.

Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν επίσης ότι η Μόσχα αναμένεται να στείλει δυνάμεις αλεξιπτωτιστών για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τις δυνάμεις της Λευκορωσίας.  

Στα τέλη Αυγούστου ο Λουκασένκο είχε δηλώσει ότι η Λευκορωσία θα διεξάγει συνομιλίες με τη Ρωσία για την αναχρηματοδότηση του κρατικού χρέους της χώρας του με δάνειο ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ είχε δηλώσει στη συνέχεια ότι μεταξύ των δύο υπουργείων συζητούνται οι όροι και το ύψος του δανείου.

Ο υπουργός Οικονομικών της Λευκορωσίας Γιούρι Σελιβέρστοφ είχε δηλώσει ότι το τρέχον έτος η Λευκορωσία πρέπει να αποπληρώσει ποσό ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων 2 δισ. δολάρια έχουν ήδη αποπληρωθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών της Λευκορωσίας, τον Ιούλιο του 2020 το χρέος της Λευκορωσίας ανέρχονταν στα 18 δισ. δολάρια.

Στο μέτωπο των διαδηλώσεων ο Λουκασένκο εμμένει στην άποψη πως είναι υποκινούμενες από τη Δύση. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν μετά την εκλογική νίκη του Λουκασένκο στις 9 Αυγούστου με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει εκλογική νοθεία. Κατηγορία την οποία αρνείται ο πρόεδρος της χώρας.

Η αντιπολίτευση φοβάται ότι ο Λουκασένκο θα επιχειρήσει να εξαγοράσει την παραμονή του στην εξουσία εκχωρώντας την ανεξαρτησία της χώρας στη Ρωσία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Tass

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα