ΑΘΗΝΑ
21:54
|
26.04.2024
Η καλή επίδοση της αντιπολίτευσης στην Σιβηρία ερμηνεύεται από κάποιους ως αντίδραση στην υπόθεση Ναβάλνι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κυβερνών κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας κατήγαγε μεγάλες νίκες στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Σαββατοκύριακου, αλλά έπεσε θύμα δυσάρεστων εκπλήξεων στη Σιβηρία. Η καλή επίδοση της αντιπολίτευσης στην Σιβηρία ερμηνεύεται από κάποιους ως αντίδραση στην υπόθεση Ναβάλνι, για την δηλητηρίαση του οποίου η εγχώρια αντιπολίτευση κατηγορεί τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι υποστηρικτές του υπό ιατρική φροντίδα πολιτικού της αντιπολίτευσης, ο οποίος νοσηλεύεται στο Βερολίνο μετά από υποψία δηλητηρίασης από έναν νευροτοξικό παράγοντα, σημείωσαν μεγάλη επιτυχία στην πόλη Τομσκ της Σιβηρίας και κέρδισαν έδρες στην πόλη του Νοβοσιμπίρσκ μαζί με άλλες ομάδες της αντιπολίτευσης. Αντιθέτως, το κόμμα του Πούτιν έχασε 11 έδρες στο Τομσκ, ενώ ο σύμμαχος του Ναβάλνι, Σεγκέι Μπόικο, κέρδισε έδρα στο δημοτικό συμβούλιο του Νοβοσιμπίρσκ.

Ο Ναβάλνι είχε προωθήσει μια στρατηγική τακτικής ψήφου ως αντιστάθμισμα στην υπεροχή του κόμματος του Βλαντίμιρ Πούτιν. Καθώς βρισκόταν στο νοσοκομείο τις τελευταίες εβδομάδες, οι πολιτικοί σύμμαχοί του προχώρησαν τη στρατηγική, στηρίζοντας περισσότερους από 1.000 πολιτικούς που πίστευαν ότι ήταν σε θέση να νικήσουν τους υποψηφίους του κυβερνώντος κόμματος και προτρέποντας τους Ρώσους να τους ψηφίσουν.

Πέραν του παράγοντα Ναβάλνι ωστόσο τα αίτια της αμφισβήτησης της κυριαρχίας του κυβερνώντος κόμματος στη συγκεκριμένη περιοχή της ρωσικής επικράτειας θα μπορούσαν να αναζητηθούν και στην πρόσφατη αναβίωση του αυτονομιστικού κινήματος της Σιβηρίας και στις υπάρχουσες κοινωνικοοικονομικές ανισότητες ανάμεσα σε Σιβηρία και δυτική Ρωσία.

Πηγές: Reuters, Euronews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα