ΑΘΗΝΑ
23:08
|
19.04.2024

Στην Καλιφόρνια μεταβαίνει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών για να ενημερωθεί για τις πυρκαγιές στις δυτικές πολιτείες που για άλλη μια χρόνια έχουν μετατρέψει σε […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην Καλιφόρνια μεταβαίνει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών για να ενημερωθεί για τις πυρκαγιές στις δυτικές πολιτείες που για άλλη μια χρόνια έχουν μετατρέψει σε στάχτη εκατομμύρια εκτάρια δασικής γης και έχουν στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 35 ανθρώπων από τις αρχές του Αυγούστου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα βρεθεί αντιμέτωπος με την οργή κυρίως των Δημοκρατικών που καταγγέλλουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος τελεί σε άρνηση για τον ρόλο που διαδραματίζει η κλιματική αλλαγή στις δασικές πυρκαγιές που σαρώνουν κάθε χρόνο την Καλιφόρνια κι άλλες πολιτείες της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ.

Οι πυρκαγιές, ορισμένες από τις μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί στην Καλιφόρνια και στο Όρεγκον, ενισχύονται από τους σφοδρούς ανέμους σε όλη την περιοχή και από τη ζέστη που καταγράφει θερμοκρασίες ρεκόρ. Ο κυβερνήτης της Ουάσινγκτον χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή ως ένα μόνιμο “φλόγιστρο πάνω από τις πολιτείες μας”.

Εν αντιθέσει ο Ντόναλντ Τραμπ επιρρίπτει την ευθύνη για τις δασικές πυρκαγιές στην κακή διαχείριση των δασικών αρχών. Ο Τραμπ είναι ο πρόεδρος που απέσυρε τις ΗΠΑ το 2017 από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Κατά την επίσκεψή του στην Καλιφόρνια, ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί το πάρκο ΜακΚέλαν, όπου θα συναντηθεί με τοπικούς και ομοσπονδιακούς αξιωματούχους

Η κυβερνήτρια του Όρεγκον, Κέιτ Μπράουν, δήλωσε ότι η πολιτεία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια “πύρινη θύελλα”. Πρόσθεσε μιλώντας στο δίκτυο CBS την Κυριακή ότι “είδαμε φέτος απίστευτης σφοδρότητας ανέμους. Βιώσαμε απίστευτα χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες. Και βέβαια όλα αυτά σε ένα τόπο που βιώνει 30 χρόνια ξηρασίας”. Και κατέληξε σημειώνοντας “όλα αυτά είναι προάγγελοι της κλιματικής αλλαγής στη Δυτική Ακτή. Είναι το καμπανάκι που πρέπει να μας αφυπνίσει όλους προκειμένου να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή”.

Σε προεκλογική εκδήλωση στη Νεβάδα το Σάββατο ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι προσεύχεται για όλους τους πληγέντες από τις δασικές πυρκαγιές στη Δυτική Ακτή. Ωστόσο, τόνισε ότι για όλα ευθύνεται η κακή διαχείριση των δασών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αποκαλέσει στο παρελθόν την κλιματική αλλαγή “μύθευμα”, “ανύπαρκτη” και την πιο “ανέξοδη φάρσα”. Ο αντίπαλος του Τραμπ, Τζο Μπάιντεν, στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ έχει “σηκώσει” ψηλά την κλιματική αλλαγή στη λίστα με τις μεγαλύτερες κρίσεις που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, μαζί με την πανδημία του κορονοϊού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα