ΑΘΗΝΑ
12:00
|
16.01.2022
Το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας επιμένει ότι το σκάφος θα επιστρέψει σύντομα στις εργασείς του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με σημερινή του ανακοίνωση, το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας ξεκαθαρίζει ότι η αποχώρηση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και η απόσυρση του χθες στην Αττάλεια πραγματοποιήθηκε για λόγους συντήρησης του σκάφους.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι πρόκειται για διαδικασία ρουτίνας – το Oruc Reis θα υποβληθεί σε ελέγχους και μετά τα απαραίτητα έργα για τη συντήρησή του θα “συνεχίσει τις εργασίες του”.

Την Κυριακή, η φιλοκυβερνητική Γενί Σαφάκ έγραψε ότι η επιστροφή του τουρκικού σκάφους και η μη ανανέωση της σχετικής Navtex οφείλεται στις συζητήσεις στο ΝΑΤΟ, κάτι που δεν επιβεβαιώνει το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας.  

Τις εντυπώσεις για την απόσυρση του Oruc Reis από τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας προς το λιμάνι της Αττάλειας προσπάθησε να διασκεδάσει και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, λέγοντας ότι επρόκειτο για σχεδιασμένη επιστροφή του ερευνητικού πλοίου: “Η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια είναι ένα θετικό πρώτο βήμα. Ελπίζω πραγματικά αυτό το πρώτο βήμα πρέπει να έχει συνέχεια. Εφόσον δούμε δείγματα γραφής σε αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία”, τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη.  

“Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας”

O εκπρόσωπος της Τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει ότι “η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της”, ενώ κάνει λόγο για “ειρηνική επίλυση τω προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο”.  

Ειδικότερα αναφέρει: “Η Τουρκία, υπό την ισχυρή ηγεσία του προέδρου μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως ισχυρός παίκτης, θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Η Ελλάδα και η Ε.Ε. δεν πρέπει να αφήσουν να χαθεί η ευκαιρία που δόθηκε στη διπλωματία και πρέπει να κάνουν αμοιβαία βήματα.  

Είναι εφικτή ειρηνική επίλυση των προβλημάτων στην ανατολική Μεσόγειο. Θα συμβάλλουν θετικά οι δίκαιες, ολοκληρωμένες και λογικές προσεγγίσεις. Η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα εδάφη κανενός, όμως έχει την αποφασιστικότητα να μην επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματα της”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικό_σας_συνάδελφοι

Ατέλειωτο το πάρτι και ανεξάντλητη η φαντασία των χρηστών του Τουίτερ με τα χάσταγκ #δικό_σας_συνάδελφοι και #γ@μιέσ@ι Μητσοτάκη. Αφορμή έδωσε και πάλι ο Χρήστος Δάντης.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα