ΑΘΗΝΑ
08:44
|
27.10.2021

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι το νομοσχέδιο για τη μονομερή αναθεώρηση της συμφωνίας του Brexit είναι απαραίτητο ως ένα “δίχτυ ασφαλείας” […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι το νομοσχέδιο για τη μονομερή αναθεώρηση της συμφωνίας του Brexit είναι απαραίτητο ως ένα “δίχτυ ασφαλείας” διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει απομακρύνει το “ρεβόλβερ” από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Βρετανός πρωθυπουργός κατηγόρησε τις Βρυξέλλες για προσπάθεια επιβολής “τελωνειακών φραγμών” εντός του Ηνωμένου Βασιλείου.

“Απειλούν να δημιουργήσουν ένα σύνορο στην ίδια μας τη χώρα”, μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Βρετανίας, υποστήριξε ο Τζόνσον στην ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων. Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι παρά μια “ασφαλιστική δικλείδα” την οποία ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει.

Ο πρωθυπουργός του Συντηρητικού Κόμματος προέτρεψε τους βουλευτές να στηρίξουν το νομοσχέδιο περί Εσωτερικής Αγοράς, μολονότι η κυβέρνησή του παραδέχεται ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. “Αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε τώρα είναι να ανεχτούμε μια κατάσταση στην οποία οι Ευρωπαίοι εταίροι μας πιστεύουν στα σοβαρά ότι έχουν τη δύναμη να διαλύσουν τη χώρα μας”, πρόσθεσε.

Ο Τζόνσον επέμεινε ότι οι Βρυξέλλες μπορούν να μπολοκάρουν τις βρετανικές εξαγωγές στη Βόρεια Ιρλανδία και ότι με τη στάση τους αυτή παρακωλύουν τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας.

Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Σατζίντ Τζαβίντ ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να στηρίξει αυτό το νομοσχέδιο, παρά μόνο αν γίνουν τροποποιήσεις στο περιεχόμενό του. “Η παραβίαση του διεθνούς δικαίου είναι ένα βήμα που δεν θα πρέπει να το κάνουμε ελαφρά τη καρδία. Αφού μελέτησα προσεκτικά το Νομοσχέδιο περί Εσωτερικής Αγοράς, δεν καταλαβαίνω γιατί είναι αναγκαίο να το κάνουμε αυτό”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα