ΑΘΗΝΑ
18:04
|
25.04.2024

Επιστήμονες εντόπισαν στα πυκνά και τοξικά νέφη της Αφροδίτης ένα αέριο που λέγεται φωσφίνη και υποδεικνύει την ύπαρξη μικροβίων στον αφιλόξενο πλανητικό γείτονα της Γης. […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επιστήμονες εντόπισαν στα πυκνά και τοξικά νέφη της Αφροδίτης ένα αέριο που λέγεται φωσφίνη και υποδεικνύει την ύπαρξη μικροβίων στον αφιλόξενο πλανητικό γείτονα της Γης. Οι επιστήμονες, σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα στο περιοδικό “Φυσική Αστρονομία” (Nature Astronomy), δεν ανακάλυψαν κάποια πραγματική μορφή ζωής, αλλά σημειώνουν πως τουλάχιστον στη Γη η φωσφίνη παράγεται από βακτήρια που ευδοκιμούν σε περιβάλλοντα με περιορισμένο οξυγόνο.

Η διεθνής επιστημονική ομάδα διέκρινε αρχικά τη φωσφίνη με το τηλεσκόπιο Τζέιμς Μάξγουελ Κλαρκ στη Χαβάη ενώ η επιβεβαίωση ήρθε με το ραδιοτηλεσκόπιο Ατακάμα της Χιλής.  

Στον πλανήτη μας, η φωσφίνη αποτελεί αέριο, που μυρίζει όπως τα σάπια ψάρια και συναντάται σε μέρη όπως η λάσπη από τις λίμνες και η κοπριά από τους πιγκουίνους. Παράγεται μέσω βιομηχανικών διεργασιών, ωστόσο δημιουργείται και από αναερόβιους οργανισμούς, όπως τα βακτήρια και τα μικρόβια

“Με όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για την Αφροδίτη, η πιο αληθοφανής εξήγηση για τη φωσφίνη, ακόμα κι αν αυτή ακούγεται εξωπραγματική, είναι ότι υπάρχει ζωή”, δήλωσε η μοριακή αστροφυσικός του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης και συν-συγγραφέας της μελέτης Κλάρα Σούσα-Σίλβα.

“Αυτό είναι σημαντικό γιατί, αν είναι φωσφίνη, κι αν είναι ζωή, αυτό σημαίνει ότι δεν είμαστε μόνοι. Σημαίνει επίσης ότι η ίδια η ζωή πρέπει να είναι πολύ κοινή, και πρέπει να υπάρχουν πολλοί άλλοι κατοικημένοι πλανήτες σε ολόκληρο τον γαλαξία μας”, πρόσθεσε.

Για την ύπαρξη φωσφίνης στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης η αστρονόμος Τζέιν Γκριβς του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, στην Ουαλία, βασική συγγραφέας της μελέτης και οι συνάδελφοί της εξέτασαν την πιθανότητα να προήλθε από άλλες, μη βιολογικές πηγές, όπως από ηφαίστεια, μετεωρίτες, κεραυνούς και άλλα χημικές αντιδράσεις. Καμία εξήγηση όμως δεν φαινόταν λογική. Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη ζωής ή να βρεθεί μια εναλλακτική εξήγηση.

Η Αφροδίτη είναι ο κοντινότερος γείτονας της Γης. Έχει παρόμοια δομή αλλά είναι ελαφρώς μικρότερη από τη Γη. Καλύπτεται από μια πυκνή, τοξική ατμόσφαιρα που παγιδεύει τη θερμότητα. Για τον λόγο αυτό η θερμοκρασία στην επιφάνειά της φτάνει τους 471 βαθμούς Κελσίου, είναι δηλαδή τόσο υψηλή που λιώνει ο μόλυβδος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα