ΑΘΗΝΑ
10:01
|
20.05.2024

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποιεί μέσω Twitter το Ιράν ότι θα βρεθεί αντιμέτωπο με μια αμερικανική απάντηση “χίλιες φορές πιο ισχυρή σε μέγεθος και […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποιεί μέσω Twitter το Ιράν ότι θα βρεθεί αντιμέτωπο με μια αμερικανική απάντηση “χίλιες φορές πιο ισχυρή σε μέγεθος και ισχύ” σε οποιαδήποτε επίθεσή του σε βάρος των αμερικανικών συμφερόντων.

Η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ σχετίζεται με πρόσφατο δημοσίευμα στον ιστότοπο “Politico” που παρουσιάζει την ηγεσία της Τεχεράνης να σχεδιάζει επίθεση αντεκδίκησης για τον θάνατο του στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί. Το “Politico” επικαλούμενο δύο μη κατονομαζόμενους Αμερικανούς αξιωματούχους έγραψε ότι το Ιράν εξετάζει το ενδεχόμενο να επιχειρήσει να δολοφονήσει την πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Νότια Αφρική. Η Αμερικανίδα διπλωμάτης Λάναν, σχεδιάστρια τσαντών, είναι στενή συνεργάτης και φίλη του Ντόναλντ Τραμπ.  Και ο Τραμπ αντέδρασε προειδοποιώντας:

“Οιαδήποτε επίθεση από την πλευρά του Ιράν, οποιαδήποτε μορφή κι αν έχει, εναντίον των ΗΠΑ θα ακολουθηθεί από μια επίθεση εναντίον του Ιράν που θα είναι χίλιες φορές πιο ισχυρή σε μέγεθος!».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο δήλωσε χθες, Δευτέρα, πως παίρνει «στα σοβαρά» τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στο “Politico”.

Ο Κασέμ Σολεϊμανί σκοτώθηκε στις 3 Ιανουαρίου σε αμερικανική επίθεση με drone στο Ιράκ κατ’ εντολήν του Αμερικανού προέδρου. Μια εντολή που δόθηκε την περίοδο της αποπομπής Τραμπ και πριν από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στη Γερουσία. Επικριτές του Τραμπ έχουν υποστηρίξει ότι η επίθεση της 3ης Ιανουαρίου ήταν ένα τέχνασμα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από την υπόθεση αποπομπής του προέδρου των ΗΠΑ.

Η απάντηση της Τεχεράνης – “Στρατηγικό λάθος”

“Ελπίζουμε να μην διαπράξουν ένα νέο στρατηγικό λάθος και αδιαμφισβήτητα σε περίπτωση ενός στρατηγικού λάθους θα γίνουν μάρτυρες της αποφασιστικής απάντησης του Ιράν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ιράν Αλί Ραμπιεί σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου. Ο Ιρανός αξιωματούχος εξέφρασε τη λύπη του που ο ένας “πρόεδρος που διαχειρίζεται και λαμβάνει αποφάσεις για την παγκόσμια τάξη φτάνει να καταλήγει σε μια τόσο βεβιασμένη ατζέντα και σε αμφιλεγόμενες δηλώσεις χωρίς καμία βάση”.

Μία ημέρα νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε για το δημοσίευμα στο “Politico” ότι βασίζεται σε “ψευδείς πληροφορίες, χωρίς βάση”. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ έκανε λόγο για “επαναλαμβανόμενες και δυσώδεις μεθόδους για να δημιουργηθεί αντιιρανικό κλίμα στη διεθνή σκηνή». Το Ιράν “έχει καταδείξει τη διαρκή προσήλωσή του στις αρχές και τα ήθη της διεθνούς διπλωματίας” ενώ η κυβέρνηση Τραμπ “έχει ενεργήσει περιφρονώντας πολυάριθμους κανόνες και μεθόδους που είναι διεθνώς αποδεκτοί”, κατέληξε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα