ΑΘΗΝΑ
07:15
|
28.09.2024

Διεθνής ανησυχία για τους δύο μεγάλους αυτοκινητόδρομους που κατασκευάζει η κυβέρνηση της Αιγύπτου κατά μήκος των πυραμίδων της Γκίζας έξω από το Κάιρο αναβιώνοντας και […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διεθνής ανησυχία για τους δύο μεγάλους αυτοκινητόδρομους που κατασκευάζει η κυβέρνηση της Αιγύπτου κατά μήκος των πυραμίδων της Γκίζας έξω από το Κάιρο αναβιώνοντας και επεκτείνοντας ένα έργο που είχε εγκαταλειφθεί τη δεκαετία του ’90.

Οι πυραμίδες στην αρχαία νεκρόπολη της Γκίζας, ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός της Αιγύπτου και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, είναι τα μόνα από τα επτά θαύματα του κόσμου που ακόμα σώζονται. Η κατασκευή των αυτοκινητόδρομων φέρει τη σφραγίδα του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος οραματίζεται μια σύγχρονη πρωτεύουσα για το Κάιρο των 20 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο βόρειος αυτοκινητόδρομος θα διασχίζει την έρημο, τρία χιλιόμετρα νοτίως των Μεγάλων Πυραμίδων. Ο νότιος αυτοκινητόδρομος θα περνά ανάμεσα από την πυραμίδα της Σακκάρα – της αρχαιότερης όλων – και της περιοχής Ντασούρ, όπου βρίσκονται η Πυραμίδα Μπεντ και η Κόκκινη Πυραμίδα.  Κάθε αυτοκινητόδρομος θα αποτελείται από οκτώ λωρίδες κυκλοφορίας. Η κατασκευή ξεκίνησε πριν από περισσότερο από έναν χρόνο σε περιοχές της ερήμου και έγινε ορατή μόλις τον Μάρτιο από αιγυπτιολόγους αλλά και από τις εικόνες που κατέγραψε το Google Earth.

Επικριτές του έργου υποστηρίζουν ότι θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημία στα μνημεία. Οι αρχές, από την πλευρά τους, εμμένουν ότι το όλο έργο γίνεται πολύ προσεκτικά. Επισημαίνουν ότι θα βελτιώσει τo οδικό δίκτυο και τις μετακινήσεις των πολιτών καθώς θα παρακάμπτει το καθημερινά μποτιλιαρισμένο Κάιρο.

Κάποιοι Αιγυπτιολόγοι είναι βέβαιοι ότι οι αυτοκινητόδρομοι θα διαταράξουν την ακεραιότητα της κοιλάδας των Πυραμίδων, θα αυξήσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση που μπορεί να οδηγήσει σε διάβρωση των μνημείων. Προειδοποιούν ότι θα ανοίξουν τον δρόμο σε μη προσιτούς αρχαιολογικούς χώρους και θα αυξήσουν τον κίνδυνο της αρχαιοκαπηλίας. «Οι δρόμοι είναι εξαιρετικά σημαντικοί για την ανάπτυξη, για τους Αιγύπτιους, για την ίδια την Αίγυπτο», δήλωσε ο Μοσταφά αλ Ουαζίρι, γενικός γραμματέας των Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. «Φροντίζουμε τις αρχαιότητες μας και όλους τους αρχαιολογικούς χώρους όπου κι αν βρίσκονται στην Αίγυπτο», διαβεβαίωσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα