ΑΘΗΝΑ
22:51
|
23.04.2024
Κοινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά τη συνάντησή τους στο Μαξίμου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε εξέλιξη είναι οι κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της προετοιμασίας της συνόδου κορυφής Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες στις 24-25 Σεπτεμβρίου όπου αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας αλλά και η επιβολή κυρώσεων έναντι της Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τις δηλώσεις του αναφερόμενος στο προσφυγικό και κυρίως στην τραγωδία που σημειώθηκε στη Μόρια.

“Όσοι εισέρχονται εξατάζονται για κορονοϊό και έχουν διενεργηθεί πάνω από 2.000 έλεγχοι, μέτρο που αποδεικνύει την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων. Ειδικά τους τελευταίους μήνες έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές και η φύλαξη θα συνεχιστεί έτσι και στον Έβρο και στη θάλασσα”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

“Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα”, συνέχισε, λέγοντας ότι “η Ευρώπη κουβαλάει ένα δυσβάσταχτο βάρος” και ότι “ήρθε η ώρα η ευρωπαίκή συμπαράσταση να περάσει από τα λόγια στα έργα με χειροπιαστή αλληλεγγύη” καθώς “η διαχείριση μιας τέτοιας πρόκλησης δεν γίνεται να επαφίεται μόνο σε χώρες υποδοχής. Πρέπει να χαράξουμε μια νέα πολιτική εισαγωγής και ταυτοποίησης και παροχής ασύλου”.

“Δεν μπορούν ορισμένοι να μετατρέπουν το μόνιμο δικαίωμα σε άσυλο, σε επικίνδυνη ασυλία στην παρανομία. Το μεταναστευτΙκό χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση και σε αυτό έχουν συμφωνήσει και οι ηγέτες των ευρωπαϊκών θεσμών” τόνισε ο πρωθυπουργός.

“Η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου” σημείωσε, σημειώνοντας ότι “η ευρωπαϊκή στήριξη στις δύο χώρες δεν είναι απλά έκφραση αλληλεγγύης, αλλά ρητή αναγνώριση ότι στην Ανατολική Μεσόγειο διακυβεύβονται τα συμφέροντα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

“Η Τουρκία οφείλει να συνεχίσει πριν, αλλά και μετά τη Σύνοδο Κορυφής, τα πρώτα βήματα για την αποκλιμάκωση της κρίσης” είπε ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας ότι “εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διερευνητικές επαφές σχετικά με τη συζήτηση για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανέφερε ότι “το μεταναστευτικό αποτελεί μια πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο για τα κράτη στην πρώτη γραμμή”  και ότι “πρέπει να έχουμε μια δίκαιη και ισχυρή απάντηση, για να καταπολεμήσουμε την παράνομη μετανάστευση και να οργανώσουμε την αλληλεγγύη”.

“Πρέπει να συνεργαστούμε για να δούμε πώς θα προοδεύσουμε. Να είμαστε αυστηροί για να γίνονται σεβαστές οι αρχές, για Ελλάδα, Κύπρο και όλα τα κράτη μέλη. Αν υπάρχει σεβασμός κοινών αξιών, αυτό θα είναι πολύ σημαντικό», τόνισε, τέλος, ο ΣαρλΜισέλ που θα επισκεφθεί το απόγευμα τη Λέσβο, καθώς θέλει να δει με τα μάτια του ποια είναι η κατάσταση και «τι απαντήσεις μπορούμε να δώσουμε τις επόμενες μέρες”. 

Ο Σαρλ Μισέλ επεσήμανε επίσης, ότι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής θα ασχοληθεί αποκλειστικά με το μεταναστευτικό και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα