ΑΘΗΝΑ
07:57
|
20.04.2024
Ακτιβιστές ζητούν από τους πολίτες να υπογράψουν αίτηση για τη δίωξη τριών πρώην προέδρων.
BAVISPE, SONORA - JANUARY 12: President of Mexico Andrés Manuel López Obrador shakes hands with a member of La Mora during a visit on January 12, 2019 in Bavispe, Sonora. President Lopez Obrador met with members of mormon families Lebaron and Langford, two months after 9 members belonging to them were killed in an ambush near La Mora, an isolated community in the Mexican Northern State of Sonora; 6 children and 3 women died in an attack perpetrated by suspected members of a drug cartel. (Photo by Luis Gutierrez/Getty Images)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πρόεδρος του Μεξικού Αντρέ Μανουέλ Λοπέζ Ομπραντόρ (γνωστότερος με το ακρωνύμιο AMLO) επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι θα ζητήσει δημοψήφισμα για την δίωξη τριών πρώην προέδρων εάν οι πολίτες δεν συλλέξουν τον αριθμό των υπογραφών που απαιτούνται για να ζητήσουν μια τέτοια ψηφοφορία.

Από τον Αύγουστο, ακτιβιστές από διαφορετικά πολιτικά κόμματα ζητούν από τους πολίτες να υπογράψουν μια αναφορά για να ζητήσουν την δίωξη των πρώην προέδρων της χώρας, Κάρλος Σαλίνας ντε Γκορτάρι, Φελίπε Καλδερόν, Ενρίκε Πένα Νιέτο με τις κατηγορίες διαφθοράς.

Απαιτούνται περισσότερες από 1,6 εκατομμύρια υπογραφές για να προχωρήσει το αίτημα στο Κογκρέσο, και στη συνέχεια να προχωρήσει στο Εθνικό Εκλογικό Ινστιτούτο το οποίο και θα πραγματοποιήσει τη διαδικασία τον Αύγουστο του 2021.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, έχουν συλλεχθεί μόνο 800.000 υπογραφές καθώς η προθεσμία λήγει την Τρίτη. Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι θα ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, καθώς ο νόμος του επιτρέπει να το κάνει. Ο AMLO διαβεβαίωσε ότι έχει συντάξει σχέδιο επιστολής και θα το στείλει στο Κογκρέσο.

Το σύνταγμα του Μεξικού παρέχει προεδρική ασυλία και ένας Πρόεδρος μπορούν να διωχθεί μόνο για προδοσία κατά της πατρίδας και σοβαρά ποινικά εγκλήματα. Από πέρυσι το κόμμα του AMLO προσπάθησε να τροποποιήσει το άρθρο 108, αλλά η Γερουσία ενέκρινε μόνο μικρές αλλαγές.

Ωστόσο, οι κατηγορίες εναντίον της διαφθοράς και της δωροδοκίας εναντίον του πρώην προέδρου Ενρίκε Πένα Νιέτο πυροδότησαν τη συζήτηση για την ασυλία των προεδριών. Στις 12 Αυγούστου 2020, το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του Μεξικού κυκλοφόρησε ένα βίντεο που καταγγέλλει τη σχέση του Νιέτο με τη βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία Odebretch, η οποία φέρεται να χορήγησε 100 εκατομμύρια πέσος για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας του καθώς και την πρόσληψη εκλογικών συμβούλων.

Πηγές: Telesur

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα