ΑΘΗΝΑ
23:39
|
18.05.2024
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα της Ασίας προβλέπει συρρίκνωση 0.7% για τις οικονομίες της "Αναπτυσσόμενης Ασίας".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αναπτυξιακή Τράπεζα της Ασίας επιβεβαίωσε ότι η πανδημία του κορονοϊού παρέσυρε τις οικονομίες της ασιατικής ηπείρου σε ύφεση. Είναι η πρώτη φορά εδώ κι έξι δεκαετίες που η “αναπτυσσόμενη Ασία” -ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει συνολικά 45 χώρες- θα βιώσει περιφερειακή ύφεση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΑΤΑ, η ασιατική οικονομία θα συρρικνωθεί το 2020 κατά 0.7%. Η πρόβλεψη, βέβαια, είναι πολύ αισιόδοξη, αφού μέχρι το τέλος του 2021 αναμένεται αλματώδης ανάπτυξη ύψους 6.8%.

Εν τω μεταξύ “οι περισσότερες οικονομίες της Ασίας και του Ειρηνικού θα πιεστούν για το υπόλοιπο του 2020”, εκτίμησε ο οικονομικός αναλυτής της ΑΤΑ Γιασουγιούκι Σαβάντα.

Η ίδια η τράπεζα έπεσε έξω στις αρχικές εκτιμήσεις της, που προέβλεπαν οριακή αύξηση 0.1% του ασιατικού ΑΕΠ για το 2020. Τα σημερινά στοιχεία συνάδουν με την εκτίμηση του ΔΝΤ και “δείχνουν” ότι οι οικονομίες που θα επηρεαστούν περισσότερο απο την ύφεση είναι αυτές της Νότιας Ασίας.

Η οικονομία της Ινδίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 9%, ενώ για την Κίνα προβλέπεται ανάπτυξη 1.8%. Στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας αναμένεται ύφεση 3.8%, με τα νησιωτικά κράτη και τις χώρες που βασίζονται στον τουρισμό να αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα.

Η οικονομία των νησιών Φίτζι, για παράδειγμα, αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 19.5%, ενώ στις Μαλδίβες η πτώση θα είναι οριακά μεγαλύτερη του 20%.

Παρόλα αυτά, η Ασία αναμένεται να επιστρέψει άμεσα σε τους αναπτυξιακούς ρυθμούς, με το 6.8% να θεωρείται εφικτό για το 2021. Το καράβι θα σύρει κυρίως η Κίνα, με ανάκαμψη 7.7%, ενώ και η Ινδία θα επανέλθει με αντίστοιχο ποσοστό ανάκαμψης.

Όλες οι εκτιμήσεις, βεβαίως, προϋποθέτουν ότι δεν θα υπάρξει παράταση της πανδημικής κρίσης και επιστροφή στα σε σκληρά περιοριστικά μέτρα. “Η οικονομική απειλή που έθεσε ο Covid-19 παραμένει ανοιχτή”, σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Σαβάντα της Ασιατικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Με πληροφορίες από BBC Business.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα