Kosmodromio
2020/02/01 15:20

Τέλος εποχής για τον Σάρατζ, παραιτείται εντός της εβδομάδας

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σάρατζ σκοπεύει να ανακοινώσει την παραίτησή του σύντομα, αλλά θα παραμείνει υπό την ιδιότητα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού για όσο θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις για μια νέα κυβέρνηση τον επόμενο μήνα στη Γενεύη, σύμφωνα με αξιωματούχους που είναι εξοικειωμένοι με τη σκέψη του, αναφέρει το Bloomberg.

Με τη βοήθεια της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός του οποίου η κυβέρνηση ελέγχει μόνο τμήματα της δυτικής επικράτειας της Λιβύης, κατάφερε να αποκρούσει την μακρά πολιορκία της πρωτεύουσας από τον διοικητή Χαλίφα Χαφτάρ. Αλλά η Τρίπολη έκτοτε έγινε θέατρο εσωτερικών πολιτικών αντιπαραθέσεις και ο Σάρατζ αντιμετώπισε επίσης πίεση από ένα κίνημα διαμαρτυρίας που διαδηλώνει ενάντια στη διαφθορά και τις κακές υπηρεσίες.

Πάντως μέχρι στιγμής ο Σάρατζ, εκτός του Äτουρκολιβυκού μνημονίουÄ έχει υπογράψει διμερείς συμφωνίες με την Τουρκία οι οποίες θα διοχετεύσουν δισεκατομμύρια σε τουρκικές εταιρείες, ευχαριστώντας με αυτό τον τρόπο την Άγκυρα για τις υπηρεσίες της και γεμίζοντας τα άδεια ταμεία του Ερντογάν με πολύτιμο συνάλλαγμα.

“Συμπτωματικά” το τουρκολιβυκό μνημόνιο που προβλέπει τεράστιες αποζημιώσεις για τουρκικές επιχειρήσεις, και έργα για τουρκικές κοινοπραξίες δημοσιεύτηκε σήμερα στην επίσημη εφημερίδα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

Αναγγέλλοντας την παραίτησή του, θα μετριάσει τις πιέσεις που του ασκούνται, ενώ θα προετοιμάσει την έξοδο του μετά τις συνομιλίες της Γενεύης, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι που δεν επιθυμούν να αποκαλυφθεί το όνομά τους υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας τους για να συζητήσουν εμπιστευτικές συνομιλίες.

Οι αντίπαλες πλευρές θα κληθούν να συμφωνήσουν σε μια νέα δομή προεδρικού συμβουλίου που θα ενοποιεί τις διοικήσεις της χώρας και θα προγραμματίσει εκλογές.

Η κίνηση αναμένεται να χαιρετιστεί από τους περιφερειακούς υποστηρικτές του Χαφτάρ, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, διευκολύνοντας παράλληλα τις συνομιλίες για να ενώσει το έθνος της Βόρειας Αφρικής μετά από μακρύ εμφύλιο. Η Λιβύη ελέγχει τα μεγαλύτερα αποθεμάτων πετρελαίου της Αφρικής.

Ο ίδιος ο Χαφτάρ έχει παραχωρήσει όλο και περισσότερο εξουσίες στον Αγκίλε Σάλεχ, επικεφαλής του κοινοβουλίου που πρότεινε μια πολιτική πρωτοβουλία για την ενοποίηση των θεσμών της χώρας και τώρα ηγείται του ανατολικού στρατοπέδου, αναφέρουν Άραβες και Δυτικοί διπλωμάτες.

Τέσσερις αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Σαράτζ και οι βοηθοί του έχουν συζητήσει τα σχέδιά του με Λιβύους και διεθνείς εταίρους.

Αναμένεται να κάνει την ανακοίνωσή του μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ανέφεραν δύο αξιωματούχοι. Ο εκπρόσωπος του πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει επίσημα τα σχέδια του πρωθυπουργού.

Παραίτηση κυβέρνησης Τομπρούκ

Σημειώνεται ότι την Κυριακή υπέβαλε την παραίτησή της, η κυβέρνηση με έδρα το Τομπρούκ στην ανατολική Λιβύη, η οποία συνδέεται με τον στρατάρχη Χαφτάρ και η οποία είχε ως πρωθυπουργό τον Αμπντουλάχ Αλ Θάνι.

Η κυβέρνηση Θάνι, υπέβαλε δια του πρωθυπουργού της την παραίτησή της, στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της χώρας, Αγκίλα Σάλεχ, σε έκτακτη συνάντηση των δύο ανδρών για την αντιμετώπιση των αιτημάτων των διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Σύμφωνα με το Libyan Crimes Watch, υπήρξαν αναφορές ότι πολιτοφύλακες άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών στην επαρχία Μαρτζ, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του και ακόμη ένας να τραυματιστεί.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, πέντε άνθρωποι φέρονται να έχουν τραυματιστεί στη Βεγγάζη, την Μπάιντα και την Μαρτζ.

Η Λιβυκή Βουλή και ο Ακίλα Σάλεχ, για τον οποίον σύντομα θα υπάρξει άρση των κυρώσεων εναντίον του από την Ε.Ε, κατηγόρησε την κεντρική Τράπεζα και την κυβέρνηση Ισλαμιστών της Τρίπολης για την πλήρη παραμέληση της λαού της Ανατολικής Λιβύης και για την λεηλασία της χώρας.

Το 2015, στη χώρα σχηματίστηκε Κυβέρνηση Εθνικής Συννενόησης (GNA) με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, με έδρα την πρωτεύουσα Τρίπολη, ωστόσο σύντομα η GNA ήρθε σε σύγκρουση με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Χαφτάρ, ο οποίος κινήθηκε εναντίον της.

Η GNA στηρίζεται σήμερα διεθνώς κυρίως στην Τουρκία και το Κατάρ, ενώ διατηρεί σχέσεις και με την Ιταλία και έχει ανακτήσει τους τελευταίους μήνες ορισμένα εδάφη, φθάνοντας στα πρόθυρα της Σύρτης.

Το στρατόπεδο του Χαφτάρ υποστηρίζεται κυρίως από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Ρωσία και τη Γαλλία, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει αναπτύξει σχέσεις με τη Συρία του Άσαντ.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του LNA, Ahmed al Mismari, σε συνέντευξη τύπου δήλωσε ότι στέκεται στο πλευρό των διαδηλωτών που αγωνίζονται για την εκπλήρωση των δίκαιων αιτημάτων τους, καλώντας τους να αγωνίζονται στο φως της μέρας, σε κεντρικά σημεία και δημόσιες πλατείες, όπου θα προστατεύονται από τον LNA.

Ο εκπρόσωπος του LNA, έχει δηλώσει ότι ο στρατός τηρεί απαρέγκλιτα την εκεχειρία, σύμφωνα με τις διαβουλεύσεις που λαμβάνουν χώρα στο Μαρόκο αυτές τις μέρες, για την αναγκαιότητα τερματισμού της στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο “αντιμαχόμενων πλευρών”.

Χθες, Δευτέρα, ο S. Shoukry είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ με πίκεντρο της συνομιλίας τις λιβυκές εξελίξεις.

Οι δύο αξιωματούχοι, συμφώνησαν στην αναγκαιότητα εφαρμογής δεσμευτικής, συμφωνίας εκεχειρίας καθώς και την ειρηνική επίλυση της λιβυκής κρίσης.

Παράλληλα με την ρωσική επέμβαση στον λιβυκό εμφύλιο, στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου, στην Άγκυρα, επίκειται συνάντηση τεχνικών επιτροπών Ρωσίας και Τουρκίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ Τουρκίας, σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία και στη Λιβύη.