Η ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου απασχόλησαν τις επίσημες συζητήσεις των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Σάμεχ Σούκρι, στην Αθήνα. Επίσης, πραγματοποιήθηκε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σε περιφερειακά θέματα, αναφέρεται σε μία πρώτη ανακοίνωση -μέσω Twitter- από το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου και τον εκπρόσωπο Τύπου, Άχμεντ Χάφεζ.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του εξήγησε ότι συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, “μετά και την υπογραφή και τη θέση σε ισχύ της ιστορικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, για τη μερική οριοθέτηση των μεταξύ μας θαλασσίων ζωνών, πριν από περίπου ένα μήνα και νομίζω ότι δεν σας λέω κάτι καινούριο, εξηγώντας σας ότι η συμμετοχή του κυρίου Σούκρι στη σύναψη αυτή της συμφωνίας υπήρξε καθοριστική. Χάρις σε αυτόν, χάρις στον πρόεδρο Σίσι, και χάρις στη σχέση του προέδρου Σίσι με τον πρωθυπουργό κύριο Μητσοτάκη, μπορέσαμε και λύσαμε ένα θέμα το οποίο εκκρεμούσε επί 15 και πλέον χρόνια”.
Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν επίσης για πώς θα επανεκκινηθεί η διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο κρατών, για την ολοκλήρωση αυτής της οριοθέτησης. Ο κ. Δένδιας σχολίασε χαρακτηριστικά για τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου: “Είναι μια συμφωνία η οποία συμβάλει στη σταθερότητα και στην αξιοποίηση των πόρων της Ανατολικής Μεσογείου. Δηλαδή, ακριβώς το αντίθετο από το ανυπόστατο και παράνομο μνημόνιο της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, που επιχειρεί να παράξει κατά βούληση καινοφανείς, αόρατες στο χάρτη, γειτονίες. Εξέθεσα στον Αιγύπτιο Υπουργό την κατάσταση της κλιμάκωσης όλο το τελευταίο διάστημα των επιθετικών ενεργειών, αλλά και της επιθετικής ρητορικής, της Τουρκίας. Ρητορική της οποίας αποδέκτης δεν είναι μόνο η Ελλάδα. Πολύ συχνά είναι η Αίγυπτος και ο πρόεδρος Σίσι προσωπικά, η Κύπρος, αλλά και όλες οι χώρες της περιοχής. Τόνισα, επίσης, ότι οι εκκλήσεις της Άγκυρας για διάλογο δεν μπορούν παρά να εκλαμβάνονται ως προσχηματικές, όταν συνοδεύονται από απειλές εναντίον της Ελλάδας και άλλων χωρών”.
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει ψύχραιμη και έτοιμη. “Ψύχραιμοι για να αποφεύγουμε τις παγίδες κλιμάκωσης. Έτοιμοι για να υπερασπιστούμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Έχουμε πει επανειλημμένως, η χώρα μας δεν εκβιάζει κανέναν. Δεν εκβιάζεται όμως και από κανέναν.
Και επίσης, έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι είμαστε πρόθυμοι να συμμετέχουμε σε διάλογο”.