ΑΘΗΝΑ
07:11
|
24.04.2024

Λίγες ώρες πριν την απογευματινή υπογραφή συμφωνίας ομαλοποίησης των σχέσεων Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ)-Ισραήλ στο Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παραδέχθηκε ότι προσωπικά […]

TRUMP-RESCATE
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Λίγες ώρες πριν την απογευματινή υπογραφή συμφωνίας ομαλοποίησης των σχέσεων Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ)-Ισραήλ στο Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παραδέχθηκε ότι προσωπικά δεν θα είχε το παραμικρό πρόβλημα να εγκρίνει την πώληση αμερικανικών μαχητικών τελευταίας γενιάς F35 στα Εμιράτα.

Η σύντομη δήλωση του Αμερικανού προέδρου έγινε στο Fox News και έρχεται σε αντιδιαστολή με προηγούμενη «σιβυλλική» δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου πως οι ΗΠΑ δεν έχουν εγκρίνει σχετική πώληση που, δίχως κάποιους περιορισμούς ή προϋποθέσεις, θα μπορούσε να διακυβεύσει την στρατιωτική υπεροπλία του Ισραήλ στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Νωρίτερα, απεσταλμένος της ισραηλινής εφημερίδας Times of Israel επικαλούμενος ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους μετέδωσε την πληροφορία πως οι ΗΠΑ έχουν «δεσμευτεί» στα ΗΑΕ να μην εγκρίνουν μονομερή προσάρτηση κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ τουλάχιστον ως το 2024.

Το χρονοδιάγραμμα υπογραφής της συμφωνίας ΗΑΕ-Ισραήλ

Όσον αφορά τον προγραμματισμό που έχει γίνει στον Λευκό Οίκο για την υπογραφή της συμφωνίας του Ισραήλ με ΗΑΕ και Μπαχρέιν, προβλέπεται υποδοχή του Μπαχρεϊνού υπουργού Εξωτερικών από τον Αμερικανό πρόεδρο στις 17.30 μμ (ώρα Ελλάδας) και στη συνέχεια κατ’ ιδίαν συνάντηση. Στις 18.00 μμ (ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος Τραμπ θα δεχθεί τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΑΕ για να συναντηθούν κατ’ ιδίαν.

Στις 18.20 μμ ο πρόεδρος Τραμπ και η σύζυγός του, Μελάνια, θα υποδεχθούν τον Ισραηλινό πρωθυπορυγό Μπέντζαμιν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο.

Στις 19.00 μμ (ώρα Ελλάδας) έχει προγραμματιστεί η υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας ομαλοποίησης των σχέσεων ΗΑΕ-Ισραήλ που είναι γνωστή και σαν “Συμφωνία του Αβραάμ”.

Στις 19.45 μ.μ. οι ηγέτες ΗΠΑ και Ισραήλ και οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΑΕ και Μπαχρέιν θα έχουν γεύμα εργασίας.

Έντονες παλαιστινιακές αντιδράσεις

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις αυτές ασκούν έντονες πιέσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή που έχει αντιδράσει έντονα στην υπογραφή συμφωνιών ομαλοποίησης των σχέσεων του Ισραήλ όσο διατηρείται και επιδεινώνεται η κατοχή παλαιστινιακής γης. Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγιεχ έχει χαρακτηρίσει τη σημερινή μέρα «μαύρη μέρα» για την Παλαιστίνη, την ενότητα των αραβικών χωρών και του Αραβικού Συνδέσμου που αρνήθηκε την περασμένη βδομάδα να καταδικάσει την επικείμενη συμφωνία ΗΑΕ-Ισραήλ.

Σε σημερινό μήνυμά του ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπάσι, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αξιοποιήσει τη συγκυρία για να συμβάλει ενεργά στις προσπάθειες για δίκαιη επίλυση του παλαιστινιακού στη βάση διεθνών αποφάσεων του ΟΗΕ, με στόχο ανεξάρτητη Παλαιστίνη, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα