ΑΘΗΝΑ
21:36
|
18.04.2024
Οι αστυνομικοί διεκδικούν την απελευθέρωση συναδέλφου τους ο οποίος, όπως υποστηρίζουν, κρατείται παράνομα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η μεγάλη διαδήλωση των αστυνομικών που διεκδικούν την απελευθέρωση ενός συναδέλφου τους που “κρατείται παράνομα” παρέλυσε χθες το Πορτ ο Πρενς. Στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας της Αϊτής επικράτησε χάος όταν οι αστυνομικοί συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας που επιτηρούσαν τη διαδήλωση.

Οι αξιωματικοί της Εθνικής Αστυνομίας της Αϊτής συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Πορτ Ο Πρενς για να ζητήσουν από την κυβέρνηση την απελευθέρωση του Ζαν Πασκάλ Αλεσάντρ, ενός αστυνομικού που συνελήφθη τον περασμένο Μάιο κατηγορούμενος για φόνο, βανδαλισμό, φθορά της δημόσιας περιουσίας και υπονόμευση της εθνικής ασφάλειας.

Οι κάμερες των μέσων που κάλυπταν τη διαδήλωση κατέγραψαν σκηνές χάους. Οι αστυνομικοί (οι περισσότεροι φορώντας τα πολιτικά τους ρούχα) πυρπόλησαν αυτοκίνητα και ελαστικά, έστησαν οδοφράγματα και επιτέθηκαν με πέτρες στις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες απάντησαν με καπνογόνα και χημικά. Τουλάχιστον ένα κυβερνητικό κτίριο υπέστη σημαντικές φθορές στα επεισόδια.

Κάποιοι από τους διαδηλωτές είναι μέλη της ομάδας “Fantom 509”, η οποία πριν από μερικούς μήνες χαρακτηρίστηκε “τρομοκρατική οργάνωση” από την κυβέρνηση της Αϊτής. Σύμφωνα με τα τοπικά media, τα μέλη της έχουν επιδώσει τελεσίγραφο στο υπουργείο Δικαιοσύνης, απειλώντας με εμπρησμούς κυβερνητικών κτιρίων σε περίπτωση που δεν απελευθερωθεί ο Πασκάλ.

Ελάχιστα στοιχεία έχουν γίνει γνωστά για την υπόθεση Πασκάλ, αλλά το σωματείο της Εθνικής Αστυνομίας της Αϊτής έχει καταδικάσει τη σύλληψή του, υποστηρίζοντας ότι πραγματοποιήθηκε “υπό αδιαφανείς συνθήκες”. Η χθεσινή διαδήλωση των αξιωματικών της αστυνομίας για την απελευθέρωσή του δεν ήταν η πρώτη.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι αστυνομικοί διαδηλώνουν διαρκώς, διεκδικώντας την απελευθέρωση πέντε ακόμα συναδέλφων τους που συνελήφθησαν και κρατούνται μετά τη δολοφονία του 64χρονου συνταγματολόγου και επιφανούς δικηγόρου Μονφεριέ Ντοβάλ τον περασμένο Αύγουστο.

Οι πέντε αστυνομικοί που είχαν αναλάβει τη φύλαξη του Ντορβάλ κατηγορούνται ότι εγκατέλειψαν το πόστο τους.

Πηγή: RT.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα