ΑΘΗΝΑ
10:24
|
20.04.2024

Ο προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, προηγείται με εννέα ποσοστιαίες μονάδες του αντιπάλου του στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών και προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, προηγείται με εννέα ποσοστιαίες μονάδες του αντιπάλου του στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών και προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Η νέα δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos διαπιστώνει επίσης ότι το αφήγημα “νόμος και τάξη” του Τραμπ δεν έχει την απήχηση που προσδοκούσε στους ψηφοφόρους των αμερικανικών προαστίων.  

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε το διάστημα 11 με 15 Σεπτεμβρίου, το 50% των πιθανών ψηφοφόρων δήλωσε ότι θα ρίξει την ψήφο του στο Μπάιντεν, ενώ το 41% επέλεξε τον Ντόναλντ Τραμπ. Ένα ποσοστό της τάξεως του 3% δήλωσε ότι θα ψήφιζε τον υποψήφιο ενός τρίτου κόμματος και όλοι οι υπόλοιποι ερωτηθέντες ήταν οι αναποφάσιστοι.

Ενδιαφέρον εύρημα της σφυγμομέτρησης είναι ότι η πλειονότητα των Αμερικανών έχει ήδη καταλήξει στην επιλογή της για τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ. Εννέα από τους δέκα πιθανούς ψηφοφόρους του Μπάιντεν και οκτώ από τους δέκα του Τραμπ δήλωσαν “απολύτως βέβαιοι” για την τελική τους επιλογή. Μόλις ένας στους δέκα οπαδούς του Δημοκρατικού υποψηφίου και λιγότεροι από δύο στους δέκα του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου δήλωσαν ότι ακόμα αμφιταλαντεύονται.

Το 9% των αναποφάσιστων ψηφοφόρων θεωρείται το πλέον καθοριστικό για τον τελικό νικητή της προεδρικής κούρσας της 3ης Νοεμβρίου. Ο Τραμπ έχει επενδύσει στο αφήγημα ότι είναι ο προστάτης του τρόπου ζωής των αμερικανικών προαστίων που ενδιαφέρονται για την ασφάλεια και την τάξη περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Ωστόσο, η πανδημία του κορονοϊού έχει αλλάξει τα δεδομένα ότι το μεγαλύτερο άγχος των λευκών ψηφοφόρων των προαστίων είναι ο κορονοϊός και η υγεία. Εξάλλου, η νόσος Covid-19 έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή 195.000 Αμερικανών, που είναι και ο υψηλότερος αριθμός θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο.  

Ένα ποσοστό 19% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της Ipsos/Reuters δήλωσε ότι επιθυμεί έναν πρόεδρο ισχυρό στον τομέα της οικονομίας και της απασχόλησης. Ο Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να επενδύσει 10 εκ. δολάρια σε προεκλογικές διαφημίσεις και σλόγκαν με επίκεντρο την οικονομία καθώς θεωρεί ότι παραμένει ένα θέμα που διατηρεί τη δημοτικότητά του σε υψηλά επίπεδα. Το 45% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο Τραμπ είναι καλύτερος υποψήφιος για την ανοικοδόμηση της αμερικανικής οικονομίας, ενώ το 36% θεωρεί καταλληλότερο τον Τζο Μπάιντεν.
Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη δημοσκόπηση της Ipsos/Reuters το προβάδισμα του Μπάιντεν ήταν 12 ποσοστιαίες μονάδες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα