ΑΘΗΝΑ
05:48
|
04.05.2024

Ισραηλινά αεροσκάφη ξεκίνησαν σήμερα πριν τα χαράματα το σφοδρό βομβαρδισμό περιοχών της Λωρίδας της Γάζας με αφορμή τη ρίψη ρουκετών από τα παλαιστινιακά εδάφη στην […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ισραηλινά αεροσκάφη ξεκίνησαν σήμερα πριν τα χαράματα το σφοδρό βομβαρδισμό περιοχών της Λωρίδας της Γάζας με αφορμή τη ρίψη ρουκετών από τα παλαιστινιακά εδάφη στην πόλη Ασντόντ του νοτίου Ισραήλ το βράδυ της Τρίτης και σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες.

https://twitter.com/i/status/1306062036510609408

Η κλιμάκωση των ισραηλινών επιδρομών σημειώθηκε λίγο μετά τις 5.00 π.μ. σήμερα το πρωί με αποτέλεσμα ισχυρές εκρήξεις σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας.

Ακολούθησε νέα ρίψη ρουκετών προς μεθοριακές περιοχές του νοτίου Ισραήλ ενεργοποιώντας την ισραηλινή «ομπρέλα» αεράμυνας «Σιδερένιος Θόλος».

Η αύξηση της έντασης στη Λωρίδα της Γάζας σημειώνεται ελάχιστες ώρες μετά την υπογραφή συμφωνιών εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν στον Λευκό Οίκο. Αποδεικνύει στην πράξη πως δεν μπορεί να επέλθει ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή δίχως δίκαιη λύση του παλαιστινιακού.

Η στάση της Σαουδικής Αραβίας

Το γεγονός αυτό αντιλαμβάνεται η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας. Αργά το βράδυ της Τρίτης πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, μετά την ολοκλήρωση της οποίας εκδόθηκε ανακοίνωση με αποδέκτη την Παλαιστινιακή Αρχή.

Στην ανακοίνωση η Σαουδική Αραβία διαβεβαιώνει πως παραμένει «στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού» στηρίζοντας κάθε προσπάθεια που συμβάλλει στην επίτευξη «δίκαιης, συνολικής λύσης στο παλαιστινιακό ζήτημα».

Επιβεβαίωσε επίσης την υποστήριξή της στην εξεύρεση λύσης στη βάση των δύο κρατών με ανεξάρτητη Παλαιστίνη στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και εφαρμογή των διεθνών αποφάσεων για το παλαιστινιακό.

“Ζυμώσεις” για νέα διαπραγμάτευση;

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις στις σχέσεις του Ισραήλ με μοναρχίες του Κόλπου επαναφέρουν στο επίκεντρο, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, την ανάγκη για επανάληψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το παλαιστινιακό που έχει «παγώσει» από το 2014.

 Δεν είναι τυχαίο πως δύο μήνες πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 3ης Νοέμβρη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε, λίγο πριν την υπογραφή των συμφωνιών στον Λευκό Οίκο, να παρουσιάσει μία «αισιόδοξη» εικόνα πιθανής προώθησης της διαπραγματευτικής διαδικασίας και αποκλιμάκωσης της έντασης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Υποστήριξε πως οι ΗΠΑ «μιλάνε με τους Παλαιστίνιους», προέβλεψε πως θα επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών «στον κατάλληλο χρόνο» και εκτίμησε πως έχει ξεκινήσει η «αυγή μίας νέας Μέσης Ανατολής».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα