ΑΘΗΝΑ
06:09
|
05.11.2024
Τα στοιχεία του ιντιτούτου Πιου αναδεικνύνουν τη συντριπτική φθορά που έχει υποστεί η εικόνα των ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Από τη μέρα που ανέλαβε καθήκοντα ο Ντόναλντ Τραμπ η εικόνα των ΗΠΑ φθίνει δραματικά. Ακόμα και σε χώρες που είναι είτε σύμμαχες είτε στο άρμα των ΗΠΑ, η αξιοπιστία και η δημοφιλία της αμερικανικής κυβέρνησης βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Η τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Πιου που μόλις δημοσιεύθηκε αναδεικνύει ανάγλυφα την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Τραμπ αλλά και στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή, στις 13 ισχυρές χώρες όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα (10 ευρωπαίκές συν την Αυστραλία, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα) ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος Σι Τζιπινγκ θεωρούνται πιο αξιόπιστοι από τον πρόεδρο Τραμπ.

Η σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου Πιου αποτυπώνει τις διαθέσεις της κοινής γνώμης στην Αυστραλία, το Βέλγιο, τον Καναδά, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Ιαπωνία, την Ολλανδία, τη Νότια Κορέα, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη συγκριτική ερώτηση για τους ισχυρούς ηγέτες του κόσμου, τη μεγαλύτερη δημοφιλία φαίνονται να απολαμβάνουν η Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν. Ο Τραμπ κατατάσσεται τελευταίος, πίσω από τον Πούτιν και τον Σι. Κι ενώ το πρώτο στοιχείο (εμπιστοσύνη σε Μέρκελ – Μακρόν) μοιάζει φυσιολογικό όταν στην έρευνα οι 10 από τις 13 χώρες είναι ευρωπαϊκές, η υποχώρηση του Τραμπ πίσω και από τον ηγέτη της Κίνας καταδεικνύει τη φθορά που έχει υποστεί η εικόνα των ΗΠΑ.

Στην Ευρώπη, ο Τραμπ παραμένει δημοφιλής και ισχυρός μόνο στις τάξεις των ψηφοφόρων των κομμάτων της λαϊκίστικης και άκρας δεξιάς. Στην Ισπανία, πχ, οι ψηφοφόροι του Vox τον βλέπουν θετικά σε ποσοστό 45%, ενώ όλοι οι υπόλοιποι του δίνουν μόλις 7%.

Οι ΗΠΑ έχουν “χάσει πόντους” σε “γήπεδα” στα οποία μέχρι σήμερα έπαιζαν χωρίς αντίπαλο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μόλις το 41% των πολιτών εκφράζει πλέον θετική άποψη για την Αμερική. Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι το χαμηλότερο που έχει καταγράψει ποτέ το Ινστιτούτο Πιου. Στη Γαλλία, τα νούμερα είναι ακόμα χαμηλότερα – οριακά πάνω από το 30%. Κυμαίνονται στα επίπεδα του 2003, όταν η ένταση μεταξύ Γαλλίας και ΗΠΑ είχε κλιμακωθεί με αφορμή τον πόλεμο στο Ιράκ. Στη Γερμανία, τα επίπεδα εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ έχουν κατρακυλήσει στο 26%, ενώ μόλις το 10% των πολιτών βλέπει θετικά τον Τραμπ.

Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της άποψης για τις ΗΠΑ και τον πρόεδρο Τραμπ φαίνεται ότι έχει παίξει η πανδημία και η διαχείρισή της. Στις 13 χώρες που μελέτησε το Ινστιτούτο Πιου, μόλις το 15% των πολιτών εκτιμά ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε σωστά τη δουλειά της. Οι ίδιοι πολίτες δηλώνουν ικανοποιημένοι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τη διαχείριση της κρίσης του Covid-19.

Με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Μπόρις Τζόνσον, όλοι δηλώνουν ικανοποιημένοι και από τη δουλειά της δικής τους κυβέρνησης.

Συνολικά, τη χειρότερη εικόνα για την κυβέρνηση Τραμπ έχουν οι Βέλγοι, που σε ποσοστό 91% δήλωσαν ότι δεν εμπιστεύονται πλέον τους χειρισμούς των ΗΠΑ σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. Τα καλύτερα ποσοστά του Τραμπ εμφανίζονται στην Ιαπωνία, αλλά κι εκεί μόλις το 25% των πολιτών της χώρας εκφράζει την εμπιστοσύνη του στον αμερικανό πρόεδρο.

Σε όλες τις χώρες η δημοφιλία του Τραμπ είναι αισθητά μικρότερη από την αντίστοιχη που απολάμβανε ο Μπαράκ Ομπάμα, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, η Γαλλία και τη Γερμανία η αρνητική εικόνα των ΗΠΑ είναι ανάλογη με εκείνη των τελευταίων ημερών της κυβέρνησης Μπους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα