ΑΘΗΝΑ
05:50
|
26.04.2024
Οι μεσολαβητικές προσπάθειες των ηγετών της Δυτικής Αφρικής δεν έπεισαν τους ηγέτες του πραξικοπήματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι μεσολαβητικές προσπάθειες των ηγετών της Δυτικής Αφρικής δεν κατάφεραν να πείσουν τους ηγέτες του στρατιωτικού πραξικοπήματος στο Μαλί να παραδώσουν άμεσα την εξουσία σε μια πολιτική κυβέρνηση.

Την Τρίτη, οι ηγέτες της 15μελούς Οικονομικής Κοινότητας Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) συναντήθηκαν με τους επικεφαλής μιας στρατιωτικής κυβέρνησης που, στις 18 Αυγούστου, ανέτρεψε τον Πρόεδρο Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, στην τελευταία προσπάθεια του μπλοκ να επιταχύνει τη μετάβαση από τη στρατιωτική ηγεσία.

Η ECOWAS επέβαλε οικονομικές κυρώσεις μετά το πραξικόπημα και είπε ότι θα πρέπει να διοριστεί νέος πρόεδρος μέχρι την χθεσινή Τρίτη.

Όμως, αυτές οι ενέργειες, και οι πολλαπλές διπλωματικές παρεμβάσεις, φαίνεται να είχαν μικρή επίδραση, ενισχύοντας τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι περιφερειακές δυνάμεις να διαμορφώσουν την κατάσταση μέσα στην ταραχώδη χώρα.

“Δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία με τη στρατιωτική χούντα”, δήλωσε o Πρόεδρος της Γκάνας Νάνα Ακούφο-Άντο, που ενεργεί ως επικεφαλής της ECOWAS, μετά τις συνομιλίες. Ανακοίνωσε δε ότι μια διαμεσολαβητική αποστολή θα επιστρέψει στο Μάλι την επόμενη εβδομάδα για να προσπαθήσει να επιλύσει εκκρεμή ζητήματα.

Οι ηγέτες των γειτονικών στο Μαλί κρατών φοβούνται ότι το πραξικόπημα θα μπορούσε να αποτελέσει επικίνδυνο προηγούμενο στη Δυτική Αφρική και να υπονομεύσει τη κοινή μάχη των χωρών της ζώνης του Σαχέλ ενάντια σε ένοπλους ισλαμιστές μαχητές με ισχυρούς δεσμούς με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος(ISIS).

Πηγές: Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα