ΑΘΗΝΑ
00:24
|
25.04.2024
Οι διαδηλωτές κατηγορούν το Πεκίνο για της καταστολή της μητρικής τους γλώσσας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα Ουλάν Μπατόρ της Μογγολίας την Τρίτη για να διαμαρτυρηθούν για την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Γουάν Γι, εν μέσω κατηγοριών ότι το Πεκίνο καταστέλλει τη μητρική γλώσσα και τον πολιτισμό σε εθνοτικά μογγολικές περιοχές της Κίνας.

Περίπου 100 κυρίως ειρηνικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σουκ Μπατάρ μπροστά από το κυβερνητικό μέγαρο της Μογγολίας και φώναζαν “ας προστατεύσουμε τη μητρική μας γλώσσα” και “ο Γουάν Γι να φύγει”.

Η διαδήλωση έρχεται ως απάντηση στην πολιτική που υποχρεώνει τα δημοτικά και δευτεροβάθμια σχολεία στην περιοχή της εσωτερικής Μογγολίας της Κίνας να τηρούν ένα εθνικό κι ενιαίο πρόγραμμα σπουδών στην κινεζική γλώσσα, την πολιτική και την ιστορία.

Η Κίνα δήλωσε ότι η πολιτική σχεδιάστηκε για την προώθηση της εθνικής ενότητας και επέμεινε ότι θα εξακολουθεί να υπάρχει χώρος για τη διδασκαλία της μογγολικής γλώσσας και του μογγολικού πολιτισμού σε άλλα μαθήματα.

Τη Δευτέρα, το Κέντρο Πληροφοριών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Νότιας Μογγολίας με έδρα τις ΗΠΑ κατηγόρησε τις κινεζικές αρχές ότι μετέτρεψαν την περιοχή σε “αστυνομικό κράτος”.

Η κυβέρνηση της Μογγολίας δεν έχει ακόμη σχολιάσει το θέμα.

Πηγές: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα