ΑΘΗΝΑ
16:58
|
24.04.2024

Ο Νορβηγός ακροδεξιός εξτρεμιστής και κατά συρροή δολοφόνος Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ θα επιδιώξει να υποβάλει αίτηση για την υπό όρους αποφυλάκισή του, σύμφωνα με δήλωση […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Νορβηγός ακροδεξιός εξτρεμιστής και κατά συρροή δολοφόνος Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ θα επιδιώξει να υποβάλει αίτηση για την υπό όρους αποφυλάκισή του, σύμφωνα με δήλωση του δικηγόρου στη νορβηγική εφημερίδα VG.

Ο ακροδεξιός εξτρεμιστής είναι υπεύθυνος για τον θάνατο οκτώ ανθρώπων σε βομβιστική επίθεση στο Όσλο και τη σφαγή 69 εφήβων που συμμετείχαν στη θερινή κατασκήνωση νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησάκι Ουτόγια τον Ιούλιο του 2011. Εκτίει ποινή 21ετούς κάθειρξης, η οποία είναι η ανώτατη ποινή που μπορεί να επιβληθεί στη χώρα και σύμφωνα με το νορβηγικό δίκαιο θα μπορεί να παρατείνεται για όσο ο καταδικασθείς κρίνεται επικίνδυνος. Στη Νορβηγία δεν προβλέπεται η ποινή της ισόβιας κάθειρξης.  

Ο Άντερς Μπρέιβικ έχει από τον νόμο το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για την υπό όρους αποφυλάκισή του μόλις ολοκληρώσει τα πρώτα δέκα χρόνια της ποινής του. Τον Ιούλιο του 2021 ο Νορβηγός εξτρεμιστής συμπληρώνει δέκα χρόνια στη φυλακή και εναπόκειται στα δικαστήρια να κρίνουν εάν πληροί τις προϋποθέσεις για την απελευθέρωσή του. «Έχω λάβει από τον ίδιο αίτημα για να υποβάλω τη σχετική αίτηση», δήλωσε ο δικηγόρος του κατά συρροή δολοφόνου στην εφημερίδα VG και πρόσθεσε, «είναι ένα δικαίωμα που έχουν όλοι οι τρόφιμοι φυλακών και θέλει να το χρησιμοποιήσει».

Οι αντιδράσεις στο άκουσμα της είδησης ήταν άμεσες και αρνητικές. «Δεν θα αφεθεί ποτέ ελεύθερος. Ποτέ», έγραψε στο Twitter ο Ρέιμοντ Γιοχάνσεν, δήμαρχος του Όσλο, ο οποίος ήταν γενικός γραμματέας του Εργατικού Κόμματος όταν έγινε το μακελειό στην Ουτόγια.

Ο δικηγόρος του Μπρέιβικ ανέφερε επίσης ότι ο πελάτης του θα κινηθεί νομικά κατά των συνθηκών διαβίωσής του στο σωφρονιστικό κατάστημα που εκτίει την ποινή του. Το 2015 είχε υποβάλει μήνυση  για να τερματίσει την κράτηση του στην απομόνωση, υποστηρίζοντας ότι αυτοί οι αυστηροί περιοριστικοί όροι παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματά του.

Ο Νορβηγός δικαιώθηκε πρωτόδικα το 2016, αλλά έχασε την έφεσή του. Τόσο το Ανώτερο Δικαστήριο της Νορβηγίας όσο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο δεν δέχθηκαν να αναλάβουν και να εκδικάσουν την υπόθεσή του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα