ΑΘΗΝΑ
05:56
|
20.04.2024

Ομάδα ερευνητών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) κατηγορεί τη Βενεζουέλα για “διάπραξη σοκαριστικών παραβιάσεων” που ισοδυναμούν με “εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”.  Όπως αναφέρει η έρευνα […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ομάδα ερευνητών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) κατηγορεί τη Βενεζουέλα για “διάπραξη σοκαριστικών παραβιάσεων” που ισοδυναμούν με “εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”.  Όπως αναφέρει η έρευνα της αποστολής του ΟΗΕ, οι δυνάμεις ασφαλείας της λατινοαμερικάνικης χώρας έχουν διαπράξει πράξεις όπως φόνους και βασανιστήρια, οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σύμφωνα με την έκθεση, πολλά στοιχεία συνηγορούν στο ότι ο πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, καθώς και οι υπουργοί Εσωτερικών και Άμυνας, φέρουν μεγάλη ευθύνη για αυτές, έχοντας διατάξει ή συμβάλλει στη διάπραξη των εγκλημάτων από τις δυνάμεις ασφαλείας, με σκοπό τη φίμωση της αντιπολίτευσης και γενικότερα των πολιτικών τους αντιπάλων.

Η έρευνα διενεργήθηκε με εντολή του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Ο πρέσβης της Βενεζουέλας στα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισε την αποστολή των ερευνητών του ΟΗΕ “εχθρική πρωτοβουλία”. Ο πρέσβης Χόρχε Βαλέρο είχε δηλώσει πριν από έναν χρόνο ότι η πρωτοβουλία του ΟΗΕ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εκστρατείας της κυβέρνησης των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας.

Μιλώντας σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ο Βαλέρο υπενθύμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η κυβέρνηση Τραμπ “έχουν κλέψει περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια από τον λαό της Βενεζουέλας τα τελευταία τέσσερα χρόνια”. “Αυτό είναι ένα ποσό που η Βολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας δεν μπορεί πια να διαθέσει για την αγορά τροφίμων, φαρμάκων και ιατρικών προμηθειών”, τόνισε.

“Ή αποστολή βρήκε εύλογους λόγους για να πιστέψει ότι από το 2014 οι αρχές και οι δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας έχουν σχεδιάσει και εκτελέσει σοβαρές παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, μερικές από τις οποίες –περιλαμβανομένων αυθαίρετων φόνων και της συστηματικής χρήσης βασανιστηρίων– ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», αναφέρει σε δήλωσή της η πρόεδρος της αποστολής Μάρτα Βαλίνας. «Μακράν του να αποτελούν μεμονωμένες πράξεις, τα εγκλήματα αυτά ήταν συντονισμένα και διαπράχθηκαν εις εφαρμογήν κρατικών πολιτικών, με τη γνώση ή την άμεση στήριξη επικεφαλής αξιωματικών και ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων», δήλωσε η Βαλίνας.

Η έκθεση βασίζεται σε περισσότερες από 270 συνεντεύξεις με θύματα, μάρτυρες, πρώην αξιωματούχους και δικηγόρους, καθώς και σε διαβαθμισμένα έγγραφα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα