ΑΘΗΝΑ
11:45
|
25.04.2024

Σε αδιέξοδο δείχνει να έχει περιέλθει η οικονομία της Τουρκίας με αποτέλεσμα ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s να προχωρήσει στην υποβάθμιση του αξιόχρεου των […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε αδιέξοδο δείχνει να έχει περιέλθει η οικονομία της Τουρκίας με αποτέλεσμα ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s να προχωρήσει στην υποβάθμιση του αξιόχρεου των καλυμμένων ομολόγων 13 τραπεζικών ομίλων της χώρας.

Στην ανακοίνωσή του, ο οίκος Moody’s διευκρινίζει ότι οι υποβαθμίσεις των 13 τουρκικών τραπεζών καθοδηγήθηκαν από την υποβάθμιση στις 11 Σεπτεμβρίου του αξιόχρεου των ομολόγων του τουρκικού δημοσίου στο Β2 με αρνητικές προοπτικές από Β1 με αρνητικές προοπτικές.

Η υποβάθμιση αυτή οδήγησε στη μείωση της οροφής για το αξιόχρεο των καταθέσεων σε ξένο νόμισμα στο Caa1 από Β3 και στη μείωση του αξιόχρεου των ομολόγων σε ξένο νόμισμα στο Β2 από Β1.

“Οι αρνητικές προοπτικές αντανακλούν τους καθοδικούς κινδύνους που είναι σχετικοί με μία κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) και σε περιορισμούς στις εκροές συναλλάγματος”, επισημαίνεται στην έκθεση του διεθνούς οίκου.

Οι 13 τράπεζες είναι: Akbank T.A.S., Alternatifbank A.S., Denizbank A.S., HSBC Bank A.S. (Τουρκία), QNB Finansbank A.S., T.C Ziraat Bankasi A.S., Turk Ekonomi Bankasi A.S., Turkiye Garanti Bankasi A.S., Turkiye Halk Bankasi A.S., Turkiye Is Bankasi A.S., Turkiye Vakiflar Bankasi T.A.O. και Yapi ve Kredi Bankasi A.S. και Export Credit Bank of Turkey A.S.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα