ΑΘΗΝΑ
03:04
|
20.04.2024

Εκατοντάδες Σύροι κρατώντας σημαίες της χώρας τους και φωτογραφίες του Σύρου προέδρου, Μπασάρ Άσαντ πραγματοποίησαν σήμερα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από έξι τουρκικά φυλάκια-παρατηρητήρια του τουρκικού […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατοντάδες Σύροι κρατώντας σημαίες της χώρας τους και φωτογραφίες του Σύρου προέδρου, Μπασάρ Άσαντ πραγματοποίησαν σήμερα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από έξι τουρκικά φυλάκια-παρατηρητήρια του τουρκικού στρατού στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ απαιτώντας το κλείσιμο και την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από το συριακό έδαφος.

Σε ένα από τα «παρατηρητήρια» (που παίζουν το ρόλο μικρής στρατιωτικής βάσης και στήθηκαν το 2017 με συμφωνία Τουρκίας-Ιράν-Ρωσίας) σημειώθηκαν επεισόδια όταν μέρος των διαδηλωτών επιχείρησε να μπει στο χώρο. Οι Τούρκοι στρατιωτικοί αντέδρασαν ρίχνοντας δακρυγόνα, προκαλώντας επί ώρα πανδαιμόνιο.

Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας αναφέρεται το συμβάν ως «επίθεση» σε παρατηρητήριο του τουρκικού στρατού στο Ιντλίμπ δίχως να διευκρινίζονται εάν και ποιες «φθορές» επέφερε. Σε μία προσπάθεια υποβάθμισης ή «εξήγησης» των κινητοποιήσεων το υπουργείο Άμυνας κάνει λόγο για φιλοκυβερνητικές ομάδες ατόμων «που μοιάζουν με πολίτες».

Αξίζει να αναφερθεί πως τις ώρες των κινητοποιήσεων ολοκλήρωναν στην Άγκυρα διήμερες συνομιλίες για τη Λιβύη και κυρίως για το Ιντλίμπ της Συρίας αντιπροσωπείες Ρώσων και Τούρκων διπλωματών.

Πληροφορίες του ρωσικού δικτύου ΣΠΟΥΤΝΙΚ, που επικαλείται διπλωματικές πηγές, ανέφεραν πως οι Ρώσοι αξιωματούχοι συζήτησαν με τους Τούρκους ομολόγους τους «την πιθανότητα κλεισίματος» ορισμένων εκ των παρατηρητήριων του τουρκικού στρατού στο Ιντλίμπ και την πιθανότητα αποχώρησης βαρέων στρατιωτικών οχημάτων. Οι ίδιες πηγές ωστόσο ανέφεραν πως δεν υπήρξε συναίνεση στο ζήτημα αυτό…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα