ΑΘΗΝΑ
22:20
|
23.04.2024

Με σφοδρούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές ο τυφώνας Σάλι κινείται προς τις νοτιοανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ το πρωί της Τετάρτης ανακοινώθηκε η αναβάθμισή […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με σφοδρούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές ο τυφώνας Σάλι κινείται προς τις νοτιοανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ το πρωί της Τετάρτης ανακοινώθηκε η αναβάθμισή του σε τυφώνα κατηγορίας δύο.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς (Reuters) κάποιες περιοχές των νοτιοανατολικών ακτών έχουν πλημμυρίσει με το νερό της βροχής να έχει φτάσει τα 45 εκατοστά. Οι βροχοπτώσεις αναμένεται να ενταθούν παρά το γεγονός ότι οι άνεμοι εξασθενούν. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των Ηνωμένων Πολιτειών περιοχές στη Φλόριντα και στην Πενσακόλα έχουν πλημμυρίσει με το νερό να φτάνει το 1,5 μέτρο.

Περισσότερα από 500.000 σπίτια και επιχειρήσεις στην Αλαμπάμα και στη Φλόριντα έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε την πολιτεία της Φλόριντας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Οι αρχές στον αμερικανικό νότο απευθύνουν εκκλήσεις προς τους κατοίκους να προστατευτούν από τους ανέμους και τη βροχή, ενώ διατάχθηκε η εκκένωση ορισμένων περιοχών, για προληπτικούς λόγους.

Οι καταστροφές από τον τροπικό κυκλώνα Σάλι αναμένεται να ανέλθουν σε δύο με τρία δισεκατομμύρια δολάρια, εκτιμά ο Τσακ Γουότσον της εταιρείας Ένκι Ρισέρτς (Enki Research). Στον Κόλπο του Μεξικού ανεστάλη η παραγωγή σχεδόν 500.000 βαρελιών την ημέρα αργού πετρελαίου και 759 εκατομμυρίων κυβικών ποδών την ημέρα φυσικού αερίου, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικών.

“Η κατάσταση είναι τρομακτική. Ο αέρας λυσσομανούσε όλο το βράδυ”, δήλωσε στο Ρόιτερς ένας πολίτης της Πενσακόλα, όπου οι άνεμοι έπνεαν με ταχύτητα 125 χιλιομέτρων την ώρα.

Ο τυφώνας Σάλι είναι ένας από τους πέντε μεγάλους τυφώνες που καλύπτουν τα τελευταία 24ωρα την απόσταση από τις αμερικανικές ακτές έως τις ακτές της Αφρικής, και ο μόνος που δεν ξεσπά σε θαλάσσια περιοχή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα