ΑΘΗΝΑ
10:02
|
18.04.2021
Τρίτη δημοσκόπηση μέσα στον Σεπτέμβριο βγάζει ως πολύ πιθανό νικητή τον υποψήφιο του MAS Λούις Άρσε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τρίτη δημοσκόπηση μέσα στον Σεπτέμβριο, σε πολύ μεγαλύτερο δείγμα από τις δύο προηγούμενες (6 Σεπτεμβρίου και 15 Σεπτεμβρίου), βγάζει ως πολύ πιθανό νικητή τον υποψήφιο του MAS Λούις Άρσε από τον πρώτο κι όλας γύρο. Με αναγωγή στις θεωρούμενες έγκυρες ψήφους τον εμφανίζει με ποσοστό 40,3% και με πολύ μεγάλη διαφορά από τον κεντροδεξιό Κάρλος Μέσα, που φαίνεται να έρχεται δεύτερος με 26,2%. Θυμίζουμε ότι κερδίζει από τον πρώτο γύρο ο υποψήφιος που θα πάρει πάνω από 40% και θα έχει διαφορά 10 μονάδων από τον δεύτερο. 

Θυμίζουμε επίσης ότι η ελπίδα για το MAS είναι ακριβώς αυτή: να κερδίσει στον πρώτο γύρο που οι αντίπαλοί του είναι διαιρεμένοι, ενώ τα πράγματα γίνονται πολύ χειρότερα για το MAS σε ενδεχόμενο δεύτερο γύρο, όπου ο αντίπαλος του θα συγκεντρώσει πολλές από τις ψήφους των άλλων αντιμοκράλες υποψηφίων.

Τα παραπάνω ποσοστά προκύπτουν με αναγωγή της πρόθεσης ψήφου μετά την αφαίρεση των θεωρούμενων ως μη έγκυρων ψήφων. Όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί τα στοιχεία της πρόθεσης ψήφου είναι: Λούις Άρσε 29,2%, Κάρλος Μέσα 19%. Τρίτος έρχεται ο ακροδεξιός Φερνάντο Καμάτσο με 104%, ξεπερνώντας την ντε φάκτο Πρόεδρο Τζανίνε Άνιες που έρχεται τέταρτη με 7,7%. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι παίρνουν αθροιστικά 6,2%. Ενώ οι θεωρούμενοι ως “μη έγκυροι” ψήφοι αντιπροσωπεύουν το 27,5% των ερωτηθέντων (λευκό 7,1%, “κανείς” 10,7%, και “δεν γνωρίζω / δεν απαντώ” 9,8%).

Η νέα δημοσκόπηση δημοσιεύθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου, μία μόλις μέρα μετά τη δημοσκόπηση της Página Siete (“Εβδομη Σελίδα”), που έδινε μόνο 25% στον Λούις Άρσε έναντι 22% του Κάρλος Μέσα. Όμως η νέα έρευνα έγινε σε πολύ μεγάλο δείγμα, σχεδόν 16000 ερωτηθέντων, και με έναν συνδυασμό μεθόδων που περιελάμβανε διαδίκτυο, αλλά και ζωντανή επαφή με ερωτηματολόγια, ενώ η έρευνα της Página Siete έγινε σε δείγμα 2000 ερωτηθέντων μέσω κινητού τηλεφώνου.

Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι η νέα δημοσκόπηση δεν απέχει πολύ από τα ευρήματα της δημοσκόπησης της 6ης Σεπτεμβρίου, η οποία στην αναγωγή επί των θεωρουμένων εγκύρων ψήφων έβγαζε πρώτο τον Λούις Άρσε με 37,3% και δεύτερο τον Κάρλος Μέσα με 24,2%, και η οποία είχε διεξαχθεί από τη δημοσκοπική εταιρεία Ciesmori για λογαριασμό των ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών Unitel και Bolivisión σε δείγμα 2.343 ατόμων μέσω κινητού τηλεφώνου.

Μερικά ακόμα στοιχεία της νέας δημοσκόπησης

Ενδιαφέρον έχει η διαφορά των προτιμήσεων στις πόλεις και στην αγροτική ύπαιθρο.

Μια από τις ερωτήσεις της έρευνας αφορούσε την “αρνητική ψήφο”: ποιον υποψήφιο θα ήθελαν οι ερωτώμενοι να καταψηφιστεί.

Η ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα έγινε από τη Συμμαχία Πολιτών “Tu Voto Cuenta” (“Η ψήφος Σου Μετράει”), η οποία είναι ένα υπερκομματικό δίκτυο εικοσιεπτά οργανισμών (δημοσιογραφικών, πανεπιστημιακών, οργανώσεων πολιτών κ.ά.). Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 15.979 έρευνες από 3 έως 7 Σεπτεμβρίου. Οι 12.339 ήταν σε αστικές περιοχές και 3.640 σε αγροτικές. 6.471 έρευνες έγιναν με ζωντανές συνεντεύξεις πόρτα-πόρτα και 9.508 μέσω διαδικτύου. Η αξιοπιστία της έρευνας θεωρείται 95%, με περιθώριο σφάλματος 0,78% σε εθνικό επίπεδο. Το διάστημα της έρευνας ήταν από 7 Αυγούστου έως και 15 Σεπτεμβρίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ουκρανία: ανορθόδοξος πόλεμος

Κλιμακώνεται η ενδοεκκλησιαστική βία στην Ουκρανία, προάγγελος μάλλον μιας γενικευμένης εμφύλιας σύγκρουσης. Πίσω από αυτή βρίσκονται οι ΗΠΑ και τα σχέδιά τους εναντίον της Ρωσίας.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα